Românii se tem de Vladimir Putin și nu au încredere în liderul de la Kremlin. Cine are cea mai mare cotă de încredere. Sondaj

Românii se tem de Vladimir Putin și nu au încredere în liderul de la Kremlin. Cine are cea mai mare cotă de încredere. Sondaj Sursa foto: Kremlin

Românii nu mai au aproape deloc încredere în Rusia lui Putin. Nici până acum Moscova nu era în topul credibilității, dar cifrele au scăzut dramatic. O parte din votanții AUR însă, mai cred însă în spusele Kremlinului. În schimb, românii au declarat că au încredere foarte mare în NATO și SUA.

Un sondaj realizat de INSCOP, arată că, de la începutul războiului în Ucraina, numărul românilor care mai au încredere în Rusia lui Putin a scăzut dramatic, de la 16-18%, media anului trecut, la doar 7,5%. Scăderea a avut loc pe fondul războiului din Ucraina.

Votanții AUR mai cred în Rusia

Printre cei care au mai multă încredere în Rusia se numără tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani, dar și votanții AUR. Și în rîndul acestora însă credibilitatea Kremlinului a început să scadă vertiginos.

„În ceea ce privește profilul celor care mai au încredere multă și foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari de încredere în rândul votanților AUR, și la nivelul populației tinere (18-29 in special) care și înainte de război a fost ceva mai expusă la propaganda rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanții AUR aveau încredere multă și foarte multă în Rusia (după război au rămas aproximativ 14%) și peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau, de asemenea, încredere mare și foarte mare în Rusia (după război au rămas aproximativ 12%)”, a scris Remus Ștefureac, directorul INSCOP, pe Facebook.

Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda German Marshal Fund & Strategic Thinking Group și INSCOP Monitor.

Românii cred în SUA și NATO

Un alt sondaj, realizat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației din cadrul SNSPA, arată ce încredere au românii în instituțiile și statele occidentale, tot pe fondul războiului din Ucraina.

Astfel, încrederea pe care o au românii în Statele Unite ale Americii a atins un maxim pentru ultimul deceniu, ajungând la 66%. Trebuie precizat că datele acestui studiu arată că încrederea în Rusia se plasa la 5% la începutul lunii. NATO stă și mai bine. 75% dintre români au declarat că au încredere în alianța nord atlantică. De asemenea și Uniunea Europeană începe să fie credibilă în rândul românilor.

„Românii cred tot mai mult în Vest, mai mult ca oricând în ultimii ani. Încrederea în SUA este la cel mai mare nivel din ultimii 10 ani – peste 60%, ceea ce arată că propaganda anti-occidentala prinde tot mai puțin.

Încrederea în NATO este la peste 75%, de asemenea un maxim al foe credultimei decade. S-a stabilizat și încrederea in UE, o altă veste bună. Nu în ultimul rând, doar 5% dintre români mai au încredere în Rusia, ceea ce este foarte puțin comparativ cu mediile din anii trecuți”, a notat Dan Sultănescu, directorul centrului citat de Fanatik.