Noul comandant al Rusiei în războiul din Ucraina este cunoscut pentru atrocitățile comise în Siria

Noul comandant al Rusiei în războiul din Ucraina este cunoscut pentru atrocitățile comise în Siria Sursă foto: cvvnews.com

Se crede că Rusia și-a reorganizat conducerea militară în Ucraina, numindu-l pe generalul Alexander Dvornikov ca noul său comandant, spun rapoartele. Oficialii occidentali au declarat pentru BBC că Dvornikov, un general care a jucat un rol important în bombardamentul rus al Siriei, a fost pus la conducere de către președintele rus Vladimir Putin.

Dvornikov a fost însărcinat cu „îmbunătățirea coordonării dintre forțele ruse din Ucraina”, a spus presa. Mișcarea vine în timp ce Rusia își reorientează strategia și își mută atenția către regiunea Donbas a Ucrainei, după ce invazia ei a fost blocată.

Kremlinul speră că experimentatul Alexander Dvornikov, care este în prezent comandant al Districtului Militar de Sud al Rusiei, ar putea restabili onoarea armatei ruse după distrugerea acesteia pe drumul spre Kiev. Forțele ruse au suferit pierderi grele de când au început invadarea Ucrainei, iar rapoartele sugerează că moralul se deteriorează.

Dvornikov s-a alăturat armatei sovietice în 1978 și a continuat să comande mai multe regimente în armata rusă. În septembrie 2015, el a devenit primul comandant al Forțelor Armate Ruse din Siria, în timpul intervenției militare a lui Putin pentru a-l sprijini pe președintele sirian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dvornikov a primit titlul de Erou al Federației Ruse în 2016 pentru conducerea sa în Siria, cea mai înaltă onoare militară din țară. O investigație a ONU privind atrocitățile comise în Siria a spus că Rusia a fost de vină pentru crimele de război din cauza atacurilor nediscriminatorii în zone civile fără „un obiectiv militar specific”.

După perioada petrecută în Siria, Dvornikov a fost numit Comandant al Districtului Militar de Sud. Un raport al Institutului pentru Studierea Războiului spunea că Dvornikov s-a bazat pe experiența sa din Siria pentru a „reorganiza Districtul Militar de Sud într-o grupare de forțe comune capabilă să opereze eficient pe uscat, pe mare și pe aer”.

Un război cum nu s-a mai văzut

Schimbarea conducerii ar putea fi văzută ca „un semn al slăbiciunii Rusiei”, a declarat pentru BBC Gwythian Prins, un expert în strategie militară care a consiliat NATO. Prins a menționat că Rusia a pierdut câțiva dintre cei mai înalți comandanți ai săi în Ucraina, inclusiv colonelul Andrei Mordvichev și locotenentul general Yakov Rezantsev.

„Deci da, au adus pe cineva care este un bombardier binecunoscut, s-au retras de la strategia eșuată a blitzkrieg-ului, care trebuia să se întâmple, și acum s-au întors la terorizarea oamenilor prin distrugere – și Dvornikov este foarte bun la astfel de lucruri”, a spus Prins.

Conducerea ucraineană și experții occidentali cred că Rusia este gata să lanseze o nouă ofensivă în Donbas, estul Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat vineri despre un conflict care ar putea duce la cel mai mare război din secole. Vorbind cu ziarul german BILD, deținut de Axel Springer, compania-mamă a Insider, Zelenski a prezis lupte intense în zilele următoare.

„Ar putea fi un mare război în Donbas – așa cum lumea nu a mai văzut în sute de ani”, a spus el reporterului Paul Ronzheimer. „Vom continua să ne apărăm țara până la capăt”, a spus președintele ucrainean, potrivit Business Insider.