Dezvăluiri incredibile din interiorul Kremlinului. Putin a dat ordinul. Unde a fost dus șeful Serviciului de Informații rus

Dezvăluiri incredibile din interiorul Kremlinului. Putin a dat ordinul. Unde a fost dus șeful Serviciului de Informații rusSursa foto: Kremlin

Regimul lui Vladimir Putin pedepsește oficialii de rang înalt pe fondul unor informații despre eșecul serviciilor de informații care, se spune, ar putea slăbi performanța Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina. În jur de 150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova, FSB, au fost concediați sau arestați. Printre aceștia se numără și generalul-colonel Serghei Beseda.

Serghei Beseda, șeful Serviciului de informații FSB, a fost dus la Lefortovo, o închisoare infamă de la periferia Moscovei, care a fost folosită de KGB – agenția precursor a FSB – pentru a ține prizonieri politici în epoca sovietică și este folosit în mod obișnuit pentru a reține presupuși trădători, a susținut Andrei Soldatov, un expert în serviciile de securitate ale Rusiei.

Potrivit lui Soldatov, Beseda a fost pus în arest la domiciliu în martie împreună cu adjunctul său, Anatoly Boliukh, în timp ce oficialii investigau dacă informațiile despre invazia Rusiei și planificarea din spatele acesteia erau divulgate adversarilor. După transferul său, cazul său este anchetat de Departamentul de Investigații Militare al Comitetului de Investigații (GVSU SK), a scris Soldatov pe Twitter.

Vladimir Putin, fost agent KGB, a dispus epurări în serviciul secret rus

Informații în legătură cu aceste mișcări au început să apară încă de la începutul lunii martie, când jurnaliștii relatau că președintele rus a „decapitat” departamentul de informații Externe al Serviciului Federal de Securitate, și i-a pus în arest la domiciliu, dar acum, se pare că lucurule par mult mai grave, spune jurnalistul de investigații Andrei Soldatov.

Bărbatul de 68 de ani, aflat în prezent în arest preventiv, se afla într-o călătorie în Ucraina cu puțin timp înainte de arestare. Rapoartele despre detenția oficialului, pe care Kremlinul nu a confirmat-o, vin pe fondul semnalelor tot mai mari că „operațiunea specială” de la Moscova ar putea să nu decurgă conform planului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a admis joi că țara a avut „pierderi semnificative” echivalente cu o „tragedie uriașă” pentru țară. Victimele din partea lui Putin au fost greu de evaluat, ministrul rus al Apărării afirmând pe 25 martie – cea mai recentă actualizare – 1.351 dintre soldații lor au fost uciși în luptă, în timp ce 3.825 au fost răniți.

Ucraina spune că 18.900 de soldați ruși au fost uciși. Kremlinul a numit aceste cifre umflate

În timpul unui interviu pentru Sky News, Peskov a spus că retragerea trupelor ruse din anumite zone din Ucraina, inclusiv din regiunea de nord a Kievului, a fost un „act de bunăvoință” pentru „scăderea tensiunii” în timpul negocierilor dintre Rusia și Ucraina.

Însă Occidentul este sceptic cu privire la motivul oficial al Rusiei, considerând, mai degrabă, că Moscova dă înapoi ca urmare a rezistenței neașteptat de acerbe a forțelor ucrainene, care au reușit să-și oprească înaintarea spre capitală. Apoi, sunt decesele unor personalități de rang înalt din echipa lui Putin.

Urmează o săptămână cu atacuri aeriene intensificate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său din noapte de duminică, că se așteaptă ca Rusia „să se îndrepte către și mai multe acțiuni de amploare în estul țării noastre” în această săptămână, inclusiv atacuri aeriene intensificate. Săptămâna „nu va fi mai puțin tensionată și chiar mai grea cu responsabilitate”, a adăugat el în mesajul său video.

Între timp, numirea generalului Alexander Dvornikov ca noul lider în invazia din Ucraina a devenit un motiv de îngrijorare în rândul națiunilor occidentale. O sursă care vorbește sub rezerva anonimatului a declarat pentru BBC că „acest comandant are multă experiență în operațiunile rusești în Siria.

Generalul Dvornikov este recunoscut pentru brutalitatea sa

Sursa a spus că reorganizarea comandamentului operațiunilor de luptă a Rusiei este o încercare de a îmbunătăți coordonarea dintre unități, deoarece forțele lui Putin fuseseră anterior organizate și comandate separat.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, întrebat despre generalul Dvornikov, a spus: „Acest general special are un CV care include o brutalitate împotriva civililor în alte teatre, în Siria. Și ne putem aștepta la aceleași lucruri poate mai rău”. Ela a adăugat: „Acest general va fi doar un alt autor al crimelor și brutalității împotriva civililor ucraineni”, informează Express.