Gazul, petrolul și cărbunele rusești pun de acord China, India și Pakistanul: grabă pentru prețuri de chilipir

Gazul, petrolul și cărbunele rusești pun de acord China, India și Pakistanul: grabă pentru prețuri de chilipir Sursa: Facebook

Pentru o ușă care se închide la Vest, altele se deschid la Sud. Pe termen scurt, Rusia nu va putea înlocui super-clientul Europa (care în momentul de față continuă să cumpere gaz de la Moscova la fel de mult ca înainte), căreia îi vinde 100 de miliarde de metri cubi pe an. Cele 15 miliarde de metri cubi sub formă de gaz lichid, mai scump, care vor sosi din Statele Unite acoperă puțin peste o zecime din acest flux.

Țările europene încearcă să "stoarcă" mai mult de la alți furnizori mari, cum ar fi Norvegia și Algeria, dar capacitatea de răspuns imediat este modestă. UE încearcă să alerge pe un drum pe care nu poți decât să mergi și între timp Kremlinul își țese pânza, hidrocarburile rusești, abundente și ieftine, sunt tentante.

India și-a anunțat intenția de a continua să importe cărbune din Rusia, ba chiar, dacă este posibil, să își crească achizițiile. "Ne îndreptăm în direcția importului de cărbune din Rusia", a declarat ministrul indian Ramchandra Prasad Singh. Intenția este de a dubla importurile de cărbune rusesc, un ingredient cheie în producția de oțel, a afirmat ministrul. India este una dintre cele 35 de țări care s-au abținut de la votul ONU privind rezoluția împotriva invadării Ucrainei și nu pare foarte sensibilă la presiunea occidentală. Comerțul ar putea fi, de asemenea, stimulat de un acord de schimb de ruble-rupii. Rusia ar putea începe să ofere prețuri mai competitive cumpărătorilor chinezi și indieni după scăderea fluxurilor către Europa, scrie ilfattoquotidiano.it.

În urmă cu câteva zile, Moscova a îndemnat India să evalueze investițiile în companiile sale energetice după fuga partenerilor occidentali. "Exporturile rusești de petrol și produse petroliere către India s-au apropiat de un miliard de dolari și există oportunități clare de a crește această cifră", a declarat vineri viceprim-ministrul rus Alexander Novak.

Ne puteți urmări și pe Google News

India a cumpărat cel puțin 13 milioane de barili de petrol rusesc "Urals"

"Suntem interesați să atragem noi investiții indiene în sectorul petrolului și gazelor din Rusia și să extindem rețelele de vânzări ale companiilor ruse din India", i-a spus Novak ministrului indian pentru Petrol și Gaze, Hardeep Singh Puri. În urmă cu câteva zile, compania de stat Indian Oil și Hindustan Petroleum au cumpărat încărcături suplimentare de petrol rusesc de calitate "Sokol" cu livrare în luna mai. De la sfârșitul lunii februarie, India a cumpărat cel puțin 13 milioane de barili de petrol rusesc "Urals".

De asemenea, sunt în creștere și furnizările rusești care se îndreaptă spre Pakistan, țară care este pe cale să încheie un acord cu Moscova pentru construirea gazoductului de 2 miliarde de dolari "Pakistan Stream", care va transporta gaz din portul Karachi (unde ar sosi navele cu gazul rusesc) către nordul țării. "Avem nevoie de o conductă pentru a transporta GNL de la sud la nord. Va deveni aproape esențial pentru noi în următorii doi sau trei ani", a declarat ministrul pakistanez de Finanțe, Shaukat Tarin, pentru "Financial Times".

Moscova și Beijingul au semnat un contract pe 30 de ani

Între timp, conform celor scrise de agenția "Bloomberg", rafinăriile chineze, în special cele independente, cumpără din ce în ce mai mult petrol rusesc, țițeiul numit "Urals" care în acest stadiu se află pe piață la prețuri foarte avantajoase. Tranzacții care au loc cu o oarecare discreție, dar se întâmplă. La începutul lunii februarie, Moscova și Beijingul au semnat un contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaze printr-o nouă conductă. Gazprom va furniza 10 miliarde de metri cubi de gaz suplimentar pe an.

Primele fluxuri prin conductă, care va conecta regiunea Orientului Îndepărtat rus de nord-estul Chinei, sunt de așteptat să înceapă în doi-trei ani, a spus sursa în comentariile făcute după anunțul acordului de către Gazprom. Rusia trimite deja gaze către China prin conducta Power of Siberia, care a intrat în funcțiune în 2019, plus transporturi de gaze naturale prin navă. În 2021 a exportat un total de 16,5 miliarde de metri cubi în China, care ar trebui să se dubleze mai mult sau mai puțin, odată cu intrarea în funcțiune a noii conducte.