Coreea de Nord a testat o rachetă intercontinentală interzisă. Crește activitatea la instalația de testare nucleară de la Punggye-ri

Coreea de Nord a testat o rachetă intercontinentală interzisă. Crește activitatea la instalația de testare nucleară de la Punggye-riSursă: Allexxandar | Dreamstime.com

Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) interzisă, pentru prima dată după anul 2017, au anunțat Coreea de Sud și Japonia, joi, 24 martie. O astfel de armă poate parcurge mii de kilometri pe o traiectorie standard și, teoretic, ar putea să ajungă în Statele Unite. Oficialii de la Tokyo au estimat că racheta a zburat 684 mile, echivalentul distanței de 1.100 de kilometri, timp de o oră, după care a căzut în apele japoneze.

Coreea de Nord a lansat o serie de teste cu rachete în ultimele săptămâni, printre care s-a numărat și lansarea unei rachete balistice internaționale interzise. Potrivit Statelor Unite și Coreei de Sud, unele dintre teste, despre care Pyongyang a susținut că au fost lansări de sateliți, au fost de fapt teste ale unor părți ale unui sistem ICBM.

Coreea de Nord a testat o rachetă ICBM

Racheta ICBM testată joi a părut să fie mai nouă și mai puternică decât cea lansată în urmă cu cinci ani, atingând o altitudine de peste 6.000 km, potrivit oficialilor japonezi, citați de BBC.

Statele Unite și Coreea de Sud au avertizat în ultimele săptămâni că Coreea de Nord s-ar putea pregăti să testeze o rachetă ICBM la întreaga rază de acțiune pentru prima dată din 2017.

Pe data de 16 martie, Coreea de Nord a lansat o rachetă suspectă care a părut să explodeze la scurt timp după decolare deasupra Pyongyangului, a declarat armata sud-coreeană.

Kim Jong-un sfidează sancțiunile ONU

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a condamnat ultima lansare de rachetă, calificând-o drept o „încălcare a suspendării lansărilor de rachete balistice intercontinentale promisă de președintele Kim Jong-un comunității internaționale”, adăugând că aceasta încalcă, de asemenea, sancțiunile ONU.

ONU interzice Coreei de Nord să efectueze teste balistice și nucleare și a impus sancțiuni stricte după testele anterioare.

În anul 2018, Kim Jong-un a instituit un moratoriu asupra testelor balistice cu rază lungă de acțiune și a testelor nucleare, în urma unor discuții cu președintele american de atunci, Donald Trump. Dar în anul 2020, Kim Jong-un a anunțat că nu mai este legat de această promisiune.

Îngrijorări privind reluarea testării armelor nucleare

În anul 2017, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică intercontinentală - Hwasong-12 - care a atins o altitudine de aproximativ 4.500 km. Hwasong-14 a demonstrat un potențial și mai mare, cu o rază de acțiune de 8.000 km. Doar SUA, Rusia și China au rachete terestre cu o asemenea rază de acțiune.

Experții au estimat că racheta din 2017 ar fi putut parcurge peste 13.000 km dacă ar fi fost lansată pe o traiectorie standard, ceea ce înseamnă că ar fi putut ajunge în orice parte a Statelor Unite continentale.

Lansarea de joi a avut loc, de asemenea, în contextul în care imaginile din satelit au arătat că Coreea de Nord a intensificat activitatea la instalația sa de testare nucleară din Punggye-ri la începutul acestei luni, alimentând temerile că Nordul va relua testarea armelor nucleare și a rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Instalația, situată în nord-estul țării, fusese aruncată în aer în 2018, după ce președintele Kim Jong-un a promis să oprească toate testele nucleare.