Bogdan Aurescu, despre soarta negocierilor ruso-ucrainene: „Discuțiile pentru pace nu se pot purta în timp ce războiul se derulează”

Bogdan Aurescu, despre soarta negocierilor ruso-ucrainene: „Discuțiile pentru pace nu se pot purta în timp ce războiul se derulează” Sursa: EVZ / Razvan Valcaneantu

Ministrul de Externe a vorbit despre situația din Ucraina și despre modul în care decurg negocierile de pace. Potrivit oficialului român, discuțiile nu vor ajunge într-un punct favorabil atâta timp cât atacurile continuă să aibă loc. Totuși, sancțiunile internaționale au efect asupra lui Vladimir Putin, fiind șanse ca acestea să îl convingă să înceteze conflictul.

Este a treia săptămână de când forțele armate ucrainene încearcă să țină piept invaziei ruse. În tot acest timp, delegații din Ucraina și Rusia se întâlnesc și negociază pentru pace. Vladimir Putin susținea zilele trecute că discuțiile încep să fie pozitive, însă bombardamentele continuă să aibă loc.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe român, susține că nu se va ajunge la un punct comun atâta timp cât atacurile vor fi lansate asupra poporului ucrainean. Negocierile ruso-ucrainene ar putea duce a pace doar atunci când se vor opri ostilitățile în teren.

Cu privire la acțiunile lui Vladimir Putin din ultima perioadă, oficialul român susține că sancțiunile internaționale l-ar putea determina să înceteze acest conflict militar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest moment este foarte greu să spui dacă ele sunt dătătoare de speranţă sau nu, important este ca aceste discuţii să continue şi sper ca ele să aibă, la un moment dat, un rezultat, dar rezultatul trebuie să fie echilibrat, iar desfăşurarea în paralel a ostilităţilor, intensificarea lor în acelaşi timp în care se desfăşoară negocierile de pace nu creează premisele cele mai bune pentru un rezultat care să fie acceptabil și pentru o parte, şi pentru cealaltă.

Trebuie să existe un moment în care se opresc aceste ostilități. Chiar dacă sunt eforturi pentru a negocia o pace, pentru a negocia o soluționare a acestui conflict, ele nu se pot purta în timp ce războiul se derulează în continuare și mai mult decât atât, așa cum spun toți analiștii și informațiile arată asta, el se intensifică. Nu poți să negociezi atunci când ești sub amenințarea armelor, trebuie să existe un moment de oprire a ostilităților, de așezare la masa negocierilor și de purtare a acestor negocieri cu bună-credință”, a declarat Bogdan Aurescu, joi seara, la Digi24.

Neutralitatea Ucrainei, singurul subiect disponibil pentru negocieri

Ministrul de Externe susține că sancțiunile aplicate de Occident încep să își facă efectul și ar putea să îl convingă pe liderul de la Kremlin să oprească războiul din Ucraina.

„Ele se văd deja în realitatea cotidiană a Federației Ruse și la un moment dat, trebuie să-i arate președintelui Putin că trebuie să oprească acest conflict”, a spus Bogdan Aurescu.

În ceea ce privește tentativele de pace, oficialul român susține că nu există până acum rezultate concrete. Neutralitatea Ucrainei este singurul subiect care pare să prezinte disponibilități de negociere din partea ambelor tabere.

„Nu putem să spunem acum care sunt rezultatele acestor negocieri, observăm că sunt poziţii care sunt exprimate indirect, prin intermediul mediei internaţionale, de către o parte şi de către cealaltă. La prima vedere, poziţiile sunt destul de îndepărtate. Pare a fi un singur element asupra căruia, la prima vedere, ar exista un soi de înţelegere sau mai degrabă de disponibilitate de a ajunge la o înţelegere şi anume cel referitor la o eventuală neutralitate a Ucrainei. Dar acestea sunt chestiuni care trebuie să fie exprimate şi confirmate de către părţile care sunt în negociere. Noi degeaba discutăm acum despre aceste elemente care nu au caracter de certitudine”, a menționat Bogdan Aurescu.