Breaking News! Rusia va ataca un stat NATO?! Anunţul momentului de la vârful Organizaţiei Nord-Atlantice. "Încercăm să evităm"
- Ionel Sclavone
- 16 martie 2022, 19:29
NATO nu crede că Rusia își va permite să extindă războiul și la o altă țară membră a Alianței, în condițiile în care aproximativ 75% din forțele sale sunt blocate în Ucraina. Dar o intervenție a NATO în Ucraina ar echivala cu o escaladare a conflictului, iar acest lucru nu este dorit.
În acest moment, Rusia nu are capacitatea de a ataca un stat NATO, în condițiile în care aproximativ 75% din forțele sale militare sunt blocate în Ucraina. Estimarea îi aparține secretarului general adjunct al alianței, Mircea Geoană. Potrivit spuselor sale, în acest moment, NATO a desfășurat sute de mii de trupe și echipamente militare pe ambele maluri ale Atlanticului. Mircea Geoană a precizat că au fost activate planurile de apărare ale NATO și că au fost întărite capacitățile militare de pe flancul estic.
În acest moment, a precizat secretarul general al NATO, nu sunt indicii că Rusia ar putea lansa un atac asupra orașului Odesa, în zona de sud a Mării Negre. El a precizat că trupele rusești se concentrează în zona de nord a Mării Negre, în zona Mariupol.
„Orice atac asupra țărilor NATO va fi considerat un element care va duce la activarea articolului 5. Federația rusă este într-un impas în Ucraina. O victorie rapidă, în plan politic și militar nu este posibilă”, a precizat Mircea Geoană.
El a precizat că principala responsabilitatea NATO este de a proteja aliații și, în același timp, să nu escaladeze conflictul cu Rusia. De aceea este sprijinită Ucraina să se apere.
„Ideea de a se interveni militar în Ucraina înseamnă declanșarea unui război între NATO și Rusia. Acest lucru trebuie evitat. ... Ideea ca NATO să intervină împotriva Rusiei este un gest de escaladare al conflictului, pe care încercăm să îl evităm”, a precizat Mircea Geoană.
Bugetele pentru apărare trebuie suplimentare
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a spus că statele din cadrul Alianței trebuie să asigure o finanțare mult mai consistentă bugetelor de apărare. În opinia sa, 2% din PIB este valoarea minimă pentru un buget de apărare, pe care un stat membru NATO trebuie să-l aloce în actualul context. Mircea Geoană a dat exemplul Germaniei dar și al Poloniei, stat care a decis să aloce 3% din PIB pentru apărare.
În acest context, Mircea Geoană a vorbit și despre ceea ce se va întâmpla după încheierea conflictului din Ucraina și de măsurile care urmează să fie adoptate. În primul rând, el a atras atenția că trebuie adoptate acele măsuri care pot reduce dependența de importurile de petrol și gaze naturale din Rusia.