Americanii, intervenţie decisivă în plin război! Avertisment dur pentru Rusia: „NATO va fi apărat!”

Americanii, intervenţie decisivă în plin război! Avertisment dur pentru Rusia: „NATO va fi apărat!” Sursa: Twitter

Reprezentanții Pentagonului au reacționat, duminică, 13 martie, după ce cel puțin 35 de persoane au fost ucise în urma unor lovituri rusești ce au vizat terenul de antrenament militar Yavoriv, la marginea orașului Novoyavorivsk, în apropiere de granița cu Polonia. Aceștia au reiterat că dacă unul dintre aliații NATO este atacat, atunci atacul este îndreptat împotriva tuturor aliaților. De asemenea, consilierul prezidențial american Jake Sullivan a oferit asigurări, la rândul său, că NATO își va apăra toți aliații. 

În cazul unui atac militar rus pe teritoriul NATO, aliații se vor mobiliza și se vor apăra reciproc, a reiterat Pentagonul, după ce Rusia a confirmat că a atacat baza de antrenament de la Iavoriv, din vestul Ucrainei.

Pentagonul asigură aliații NATO că vor fi apărați

„Un atac armat împotriva unuia este considerat un atac armat împotriva tuturor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pentru postul american de radio ABC. Acesta ar fi, de asemenea, și motivul pentru care forțele americane și NATO au decis să își consolideze prezența militară în Flancul Estic.

„Am spus foarte clar Rusiei că teritoriul NATO va fi apărat, nu doar de Statele Unite, ci şi de aliaţii noştri”, a mai spus John Kirby, precizând totodată că între americani și ruși a fost stabilită o linie de comunicare pentru evitarea unui conflict direct.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai poate sprijini Occidentul Ucraina?

De asemenea, consilierul pe problemele de securitate a președintelui SUA, Joe Biden, a reiterat că americanii vor apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO, chiar dacă în ceea ce privește Ucraina nu va avea loc o intervenție directă.

Însă chiar și intervențiile indirecte, oferite sub forma sprijinului militar, sunt puse acum sub semnul întrebării. Rusia a amenințat, sâmbătă, SUA că va viza convoaiele militare occidentale, care transportă arme livrate Ucrainei.

„Am avertizat Statele Unite că pomparea orchestrată de arme din mai multe țări nu este doar o mișcare periculoasă, ci și o mișcare care transformă aceste convoaie în ținte legitime”, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, la televiziunea de stat.

Reprezentantul Rusiei a precizat că Moscova a avertizat „cu privire la consecințele transferului nechibzuit către Ucraina de arme precum sisteme portabile de apărare antiaeriană, sisteme de rachete antitanc și așa mai departe”.

Atac soldat cu moartea a 180 de ostași străini în apropiere de Polonia

Atacul de duminică asupra bazei de antrenament de la Iavoriv a survenit la doar o zi după declarațiile Rusiei, prezentate anterior. De altfel, Ministerul rus al Apărării a transmis că atacul său cu rachete asupra bazei de antrenament a ucis „până la 180 de mercenari străini” și a distrus o cantitate mare de arme furnizate de țări străine.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat în cadrul unui briefing de presă că Rusia va continua atacurile sale împotriva luptătorilor străini care se alătură forțelor ucrainene.

Peste 30 de rachete lansate de avioane de război deasupra mărilor Neagră și Azov au lovit baza militară, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul rus al Apărării.