Scenariul pregătit pentru starea de criză încalcă grav Constituția României. Ce bărbați nu pot fi mobilizați

Scenariul pregătit pentru starea de criză încalcă grav Constituția României. Ce bărbați nu pot fi mobilizați sursa: arhivă EVZ

Avocatul Toni Neacșu a explicat că niciun bărbat care a depășit vârsta de 35 de ani nu poate să fie mobilizat în starea de criză. Și asta pentru că în acest caz se poate vorbi despre o gravă încălcare a Constituției.

Sunt multe discuții legate de starea de criză care înseamnă și posibila mobilizare a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, pentru cea mai neagră situație posibilă, cea a unui război. Avocatul Toni Neacșu a spus că proiectul de lege care vizează starea de criză este neconstituțional deoarece românii care au mai mult de 35 de ani nu mai au îndatoriri militare. El a dat explicații într-o postare ce a fost publicată pe contul de Facebook.

Avocatul Toni Neacșu a vorbit despre o încălcare flagrantă a Constituției

„In Romania nu se poate institui, nici macar pentru caz de razboi, indeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constitutie stabileste foarte clar ca pot fi obligati la efectuarea serviciul militar, in indeplinirea indatoririi de aparare a tarii, doar cetatenii cu varsta intre 20 si 35 de ani. Civilii care au depasit aceasta varsta nu pot fi incorporati obligatoriu nici macar in timp de mobilizare sau razboi.

Singura posibilitate este modificarea chiar a Constitutiei Romaniei. Proiectul de lege numit impropriu al starii de criza, care de fapt modifica toata legislatia privind armata si pregatirea populatiei pentru razboi, nu va trece niciodata in forma actuala, cetatenii peste 35 de ani neavand indatoriri militare sub forma incorporarii”, a scris avocatul Toni Neacșu pe rețeaua de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune proiectul care a stârnit aprige discuții

Conform acestui proiect controversat, situaţia de criză este definită ca fiind „situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acţiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”.

Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.