Alexandr Lukașenko le-a prezentat generalilor săi o hartă care prezintă Ucraina divizată. Transnistria pare a fi vizată de un atac
- Simona Suciu
- 2 martie 2022, 09:23
Deși a negat în mod repetat că țara sa este implicată în invazia Ucrainei, acțiunile pe care le întreprinde în contrazic pe Președintele Belarusului. Alexandr Lukașenko a prezentat o hartă în care Ucraina apare divizată. În plus, a cerut Rusiei mai multe rachete la vest de Mink și a dislocat trupe la granița cu Ucraina.
Președintele din Blarus, Alexandr Lukașenko a prezentat generalilor săi o hartă care prezintă mai multe variante de atac asupra Ucrainei. Țara a fost împărțită în patru zone, iar harta ar prezenta și mișcări de trupe militare înspre Transnistria.
Mai multe imagini înregistrate la Consiliul de Securitate al Belarusului, care s-a întrunit marți, au fost publicate pe canalul de Telegram al președinției și au deja preluate de presa internațională.
Declarații contrazise de realitate
Lukashenko a declarat în repetate rânduri că Belarus nu va lua parte la operațiunea Rusiei în Ucraina, însă se pare că s-a răzgândit. Marți dimineață, în jurul orelor 11:30, locuitorii din Mikhailo-Kotsiubinsky au observat o coloană belarusă formată din 33 de unități, dintre care 11 erau „Grads”. Locuitorii au raportat mișcarea echipamentului militar cu un cerc alb pictat pe el.
Vitaliy Kirillov, un reprezentant al Direcției regionale a forțelor militare din Nord, a confirmat aceste informații, afirmând că trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv.
De asemenea, Președintele Belarusului a negat în mod repetat că a permis trupelor rusești să atace Ucraina dinspre nord, de pe teritoriul țării sale. Echipament de luptă și zeci de mii de soldați ruși au ajuns însă în Belarus de la începutul lunii februarie. Minskul și Moscova justifică desfășurarea de trupe ca făcând parte dintr-un amplu exercițiu militar.
Pregătiri tot mai intense
Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi că i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să desfăşoare un complex suplimentar de rachete S-400 la vest de Minsk, capitala ţării sale, a relatat agenţia belarusă de ştiri Belta. Potrivit lui Lukaşenko, rachetele ar fi necesare pentru apărarea țării sale. El a mai declarată că armata din Belarus se poate mobiliza în 2-3 zile.
De asemenea, Belarusul desfăşoară mai multe trupe la graniţa sa cu Ucraina, a relatat aceeași agenție de presă. „Acestea sunt grupuri bine antrenate de reacţie rapidă care sunt gata să stopeze orice provocare şi orice acţiune armată împotriva Belarusului", a anunţat Lukaşenko.
În ciuda acestor mutări, Lukașenko a declarat din nou că nu se implică în conflictul din Ucraina. „Putem dovedi asta oricui! Mai mult decât atât, conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi, și anume implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune militară specială în Ucraina în viitor”, a declarat președintele Belarusului.