Japonia a anunțat sancțiuni dure pentru Rusia. Moscova amenință: ”Vom avea un răspuns puternic"

Japonia a anunțat sancțiuni dure pentru Rusia. Moscova amenință: ”Vom avea un răspuns puternic" Sursa: Hyotographics | Dreamstime.com

Rusia nu are în vizor doar Ucraina, ci și orice alt stat care încearcă să îi stea în cale. Japonia a anunțat noi sancțiuni economice, mai dure, fapt care a deranjat autoritățile de la Kremlin. Ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, a lansat amenințări către toți cei care impun sancțiuni, susținând că "Vom avea un răspuns puternic".

Japonia, a treia forță economică din lume, a impus noi sancțiuni economice, mult mai dure, împotriva Moscovei. Acestea vin după ce forțele militare ruse au intrat în Ucraina și prevăd, pe lângă sectorul financiar, exporturile de componente electronice.

Ambasadorul Rusiei nu s-a arătat deloc mulțumit de aceste sancțiuni și susține că "vom avea un răspuns puternic". În cadrul unei conferințe de presă susținută la Tokyo, Mihail Galuzin a declarat că "regretă profund" măsurile "contraproductive" luate de Japonia împotriva Rusiei.

Japonia a impus o serie de sancțiuni anunțate miercuri, iar vineri, după o reuniune online a liderilor din G7, au venit cu noi decizii. Premierul nipon Fumio Kishida a anunțat noile sancțiuni, care "cuprind îngheţarea unor active şi suspendarea eliberării de vize pentru persoane şi organizaţii ruse".

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul a precizat că Japonia a impus noi măsuri "asupra exporturilor spre organizaţii ruse legate de arme" şi asupra "unor bunuri de folosinţă generală cum ar fi semiconductorii şi articolele care figurează pe o listă restrânsă bazată pe acorduri internaţionale", fără a oferi deocamdată mai multe detalii.

Semiconductorii sunt componente electronice extrem de importante, ele fiind utilizate pentru mai multe produse de larg consum, de la mașini și până la jocuri video. În acest moment, există o penurie a lor la nivel mondial.

După ce a anunțat sancțiunile dure luate împotriva Rusiei, premierul nipon le-a cerut să "să îşi retragă imediat trupele" din Ucraina "şi să respecte dreptul internaţional".

Japonia nu este singurul stat care a luat decizii radicale în ceea ce privește exportul de componente sensibile. SUA a declarat că va efectua controale asupra exporturilor spre Rusia.

Relația dintre Japonia și Rusia este una complicată

Fumio Kishida a condamnat acțiunile lui Vladimir Putin, susținând că "zguduie bazele ordinii internaţionale". De asemenea, oficialul nipon a declarat că "îşi va coordona eforturile cu cele ale comunităţii internaţionale, printre care şi SUA", cu care Japonia are o alianță strânsă.

Relațiile dintre Rusia și Japonia sunt complicate. Cele două țări nu au semnat niciodată un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial. Motivul este disputa teritorială cu privire la patru mici insule din Arhipelagul Kurile, învecinată cu insula Hokkaido, situate în nordul Japoniei. La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata sovietică a pus stăpânire pe ele și nu le-a restituit nici până astăzi Japoniei.

Înaintea declarațiilor făcute e oficialul din Japonia, Joe Biden a anunțat în mod public faptul că liderii G7 au căzut de acord asupra unor sancțiuni dure împotriva Rusiei, ca reacție la atacurile armate din Ucraina.