Cristian Teodorescu despre purtătorul de cuvânt de la Kremlin: Premiant al minciunilor

Cristian Teodorescu despre purtătorul de cuvânt de la Kremlin: Premiant al minciunilor

Cristian Teodorescu, prozator, eseist și publicist face o analiză a mișcărilor Rusiei de-a lungul timpului, după ce purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că Rusia nu a purtat războaie de cucerire. El mai spune că amenințările lui Putin sunt o încercare de a ieși din izolarea impusă de Occident după anexarea Crimeei în 2014.

Cristian Teodorescu îl ironizează pe Dmitri Peskov. „Purtătorul de cuvânt al lui Putin acuză Occidentul că nu știe istorie și zice, drept dovadă, că Rusia n-a dus niciodată războaie de cucerire. Acest Dmitri Peskov, cu cravata lui roșie de premiant al minciunilor, ori că a avut note proaste la istorie, ori că mai degrabă își închipuie că pe mapamond istoria se studiază după manuale rusești“, scrie Cristian Teodorescu, pe Facebook.

Rusia spune că e pașnică, istoria arată contrariul

Publicistul detaliază doar câteva dintre campaniile de cucerire ale Rusiei, de-a lungul istoriei.  „De la Petru cel Mare încoace Maica Rusia a devenit hrăpăreață și și-a tot scos picioarele de sub plapumă. Le-a luat tătarilor Crimeea cu duhul blândeții? I-a „ajutat” pe caucazieni să-și găsească adăpost în imperiu, ca să nu se mai certe între ei? României independente i-a luat Basarabia, ca să ce? În secolul 20, sub Lenin, Ucraina care-și proclamase independența a fost adusă cu de-a sila în imperiul sovietic. Până să înceapă al doilea război mondial, Stalin a pus ochii pe Finlanda. Și-a trimis trupele să facă turism acolo?! Polonia și-a împărțit-o atît de pașnic cu Germania lui Hitler, încât Rusia a avut nevoie de o jumătate de secol pentru a-și recunoaște paternitatea masacrului de la Katyn.

Tot în secolul 20, în 1956, sub Hrușciov, URSS s-a dus la Budapesta să le facă ordine ungurilor la ei acasă, iar mai tîrziu, pe vremea lui Brejnev, le-a băgat cehoslovacilor mințile în cap, într-o vizită de prietenie cu tancurile, la Praga“, mai scrie Cristian Teodorescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

El este de părere că Putin vrea prin acțiunile sale să forțeze mâna Occidentului. „Acum Putin a prins Ucraina într-un clește pașnic alcătuit din trei sferturi din armata rusească. Așa a izbutit să iasă din izolarea diplomatică în care se afla Rusia după anexarea Crimeei. Sub amenințarea războiului țarul roșu se întâlnește cu șefi de stat care îi întorseseră spatele și se bate cu pumnul în piept că el e dornic pace, dar ucrainenii nu-l lasă și Occidentul ticălos vrea război. Le dă cu tifla vesticilor care au anunțat ziua invaziei într-o miercuri – „Uite că n-am invadat pe nimeni!”, într-un război al nervilor și se preface că-și retrage trupele de la graniță, ducîndu-le nițel mai încolo, ca să mai facă Ivan mișcare“, se mai arată în postare.

Pentru Putin nu există vaccin

Din păcate nimeni de la Moscova nu s-a opus ideilor invazive ale lui președintelui rus. „În Rusia un singur general, și ăla în retragere, i-a cerut lui Putin să se astâmpere, ca să nu provoace o catastrofă din care Rusia ar putea să nu-și mai revină. Iar opoziția pacifistă a ieșit în stradă cu șase oameni care au manifestat împotriva invadării Ucrainei. Ca și virusul Covid 19, când a început să se întindă, V.V. Putin provoacă o pandemie de îngrijorare și neliniște în toată lumea, cu atât mai mare cu cât împotriva virusului Putin nu s-au inventat vaccinuri“, își încheie postarea Cristian Teodorescu.