Primăriile vor primi subvenții pentru căldură. Care sunt lunile cuprinse în ajutoarele date de către Guvern
- Antonia Hendrik
- 15 februarie 2022, 07:15
Primăriile vor primi subvenții pentru căldură. Guvernul a aprobat, luni, 14 februarie, reglementările pe baza cărora Ministerul Dezvoltării va oferi autorităților publice locale subvenție pentru plata facturilor pentru căldură. Lunile cuprinse în ajutorul de la stat sunt ianuarie şi februarie.
Potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, până la epuizarea bugetului iniţial, de 400 de milioane de lei, destinat subvențiilor pentru termoficare, ministerul va continua să acorde sprijin pentru facturile pe lunile ianuarie şi februarie 2022.
„În baza reglementărilor în vigoare până acum, ministerul avea posibilitatea să ofere o subvenţie autorităţilor locale pe raza cărora funcţionează sisteme de termoficare pe bază de gaz, în limita a 50% din valoarea facturii care depășea prețul plafonat
Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigurăm funcţionarea sistemelor de termoficare în sezonul rece. Am înţeles că aceste facturi ridicate sunt o povară pentru bugetele locale. Astfel, prioritatea rămâne acordarea sprijinului iniţial, de 50%, dar, dacă bugetul ne permite şi dacă autorităţile locale ne trimit cerere în acest sens, vom oferi un sprijin mai mare pentru lunile care au rămas din această iarnă, pentru a compensa cheltuielile de până acum ale autorităţilor locale”, a subliniat ministrul.
Actul normativ adoptat luni prevede posibilitatea ca autorităţile publice locale, până la epuizarea bugetului, să utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022. Mai precis, se va acorda până o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ - pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG.
„În complementar faţă de sistemul de compensare care astăzi există prin legea 259/2021 şi care se desfăşoară tot din bugetul Ministerului Dezvoltării, acum se creează o nouă formă de sprijin pentru UAT-urile înscrise în acest program de subvenţionare, astfel încât pe lângă această subvenţionare care există astăzi - şi anume subvenţionarea cu 50% a diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale, de 0,250 lei/kWh; deci acordam până acum o compensaţie de 50% pe diferenţa de preţ - pentru lunile ianuarie şi februarie, prin această OUG, există posibilitatea alocării încă a unei sume egale cu maxim dublul sumei compensării”, a mai subliniat ministrul Cseke.
Ministrul Cseke Attila: Avem prin legea bugetului de stat 400 de milioane de lei
Ministrul a subliniat că pe lângă aceste sume alocate lunilor ianuarie şi februarie, vor exista fonduri în plus pentru a depăși situaţia critică din acest an cu privire la prețurile din facturi ale cetăţenilor.
„Săptămâna aceasta preconizăm, miercuri – joi, cel târziu, să plătim încă 32 de milioane. Sistemul se desfăşoară pe baza facturilor prezentate de către primării şi asumării de către autorităţile locale a sumei care necesită a fi compensată, acea 50%. Pe acest nou mecanism va exista posibilitatea ca pe lunile ianuarie şi februarie, pe lângă acest sistem clasic, să acordăm sume în plus pentru UAT-uri, pentru a depăşi aceste dificultăţi. Ministerul va analiza în fiecare lună, periodic, bugetul aflat la dispoziţie. Avem prin legea bugetului de stat 400 de milioane de lei în bugetul ministerului, din care această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei”, a concluzionat ministrul în conferinţa de presă de la Palatul Victoria.