Proteste masive împotriva restricțiilor anti-COVID. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

Proteste masive împotriva restricțiilor anti-COVID. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

Protestatarii împotriva restricțiilor, care au ieșit în stradă la Paris, au fost întâmpinați de autorități cu gaze lacrimogene. Poliția pariziană a încercat să-i disperseze după ce au blocat traficul în zona Arcului de Triumf.

Poliția franceză a tras cu gaze lacrimogene asupra manifestanților care au ocupat bulevardul Champs-Elysees în zona Arcului de Triumf. Protestatarii s-au strâns într-un „Convoi al libertății” și au pătruns în capitală ca să protesteze împotriva restricțiilor Covid-19.

Mai multe vehicule în care se aflau numeroși protestatari au reușit să depășească punctele de control impuse de poliția din Paris. Aceștia au încercat să blocheze traficul rutier de pe Champs Elysee, în zona Arcului de Triumf. Automobiliștii francezi au fost inspirați de demonstrațiile „Freedom Convoy” din Canada. Ei au încercat să ocupe centrul capitalei Franței și s-au deplasat pe marile bulevarde fluturând steaguri franceze și claxonând în semn de sfidare față de autorități.

În acest context, poliția a aruncat grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care se opun introducerii unui permis de vaccinare. Acesta va fi utilizat pentru a avea acces în anumite locuri publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Permisul de vaccinare este necesar pentru a putea lucra sau face sport. Nu mai suportăm permisul de vaccinare. Nu vrem această injecție, vrem să avem dreptul de a alege”, a afirmat Nathalie Galdeano, unul dintre protestatari. Pentru a participa la proteste, acesta a călătorit până la Paris, dintr-o localitate din sud-vestul Franței, cu autobuzul.

Franţa, pe un butoi cu pulbere. Nevaccinații, excluși din viaţa socială. Ordinul lui Macron, adoptat la 5 dimineața

Sursă: Arhiva EvZâ

Poliția a intervenit în forță

Poliția a anunțat că au fost reținute 14 persoane, iar alte 337 au primit amenzi. De asemenea, au fost oprite în jur de 500 de vehicule cu protestatari care încercau să intre în Paris.

Separat, poliția a mai declarat că a arestat cinci protestatari în sudul Parisului, înarmați cu prăștii, ciocane, cuțite și măști de gaze.

Poliția a mobilizat peste 7.000 de ofițeri, a înființat puncte de control și a desfășurat transportoare blindate și tunuri de apă pentru a opri aceste proteste care nu au fost autorizate.

sursa foto: Twitter

O altă manifestație autorizată în Paris

Între 2.000 și 3.000 de persoane au mărșăluit într-o altă demonstrație, autorizată, la Paris, împotriva restricțiilor COVID-19. De asemenea, protestatarii au reclamat scăderea nivelului de trai și creșterea inflației.

Protestele din Paris au loc în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Au mai rămas aproximativ două luni până când francezii vor fi chemați la urne să-și aleagă un nou președinte. Guvernul condus de Emmanuel Macron este interesat să oprească protestele înainte să se transforme în manifestații de amploare precum cele antiguvernamentale din 2018.

În acel an, Mișcarea Vestelor Galbene, care a început ca un protest împotriva taxelor pe combustibil, s-a transformat într-o revoltă amplă. Cu acest prilej s-au înregistrat unele dintre cele mai grave violențe de stradă din ultimele decenii, testând autoritatea președintelui Macron.