Cartofii încolțiți sunt buni de mâncat? După ce aflați ce conțin îi veţi arunca imediat

Cartofii încolțiți sunt buni de mâncat? După ce aflați ce conțin îi veţi arunca imediatSursa foto: Pixabay

Când sunt lăsați în depozit pentru mai mult timp, cartofii încep să încolțească, creând dezbateri cu privire la siguranța consumului lor. Pe de o parte, unii consideră că cei încolțiți sunt perfect siguri pentru consum, atâta timp cât sunt eliminați mugurii. Iar o altă parte a experților spun că dacă sunt încolțiți devin toxici și, posibil, provoacă chiar moartea.

Cartofii sunt o sursă naturală de solanină și chaconină – doi compuși glicoalcaloizi găsiți în mod natural în diverse alte alimente, inclusiv vinete și roșii. În cantități mici, glicoalcaloizii pot oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antibiotice și efecte de scădere a zahărului din sânge și a colesterolului. Cu toate acestea, pot deveni toxice atunci când sunt consumate în exces.

Dar, pe măsură ce un cartof încolțește, conținutul său de glicoalcaloizi începe să crească. Prin urmare, consumul de cartofi care au încolțit vă poate determina să ingerați cantități excesive din acești compuși. Simptomele apar de obicei în câteva ore până la până la 1 zi după consumul de cartofi încolțiți.

Pericolele care ne pândesc sunt înfiorătoare

La doze mai mici, consumul excesiv de glicoalcaloizi duce de obicei la vărsături, diaree și dureri abdominale. Când sunt consumate în cantități mai mari, pot cauza tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, confuzie și, în unele cazuri, chiar moartea.

În plus, câteva studii sugerează că consumul de cartofi încolțiți în timpul sarcinii poate crește riscul de malformații congenitale. Prin urmare, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul, în special al cartofilor încolțiți.

Puteți elimina compușii toxici din cartofii încolțiți?

Glicoalcaloizii sunt concentrați în special în frunzele, florile, ochii și mugurii cartofului. În plus față de încolțire, deteriorarea fizică, înverzirea și un gust amar sunt trei semne că conținutul de glicoalcaloizi al cartofului ar putea fi crescut dramatic.

Prin urmare, aruncarea germenilor, a ochilor, a petelor verzi și a părților învinețite poate ajuta la reducerea riscului de toxicitate. În plus, decojirea și prăjirea pot ajuta la reducerea nivelului de glicoalcaloizi - deși fierberea, coacerea și gătirea la microunde par să aibă un efect redus.

Cum să împiedici încolțirea cartofilor

Una dintre cele mai bune modalități de a reduce germinația în cartofi este să eviți depozitarea acestora și să-i cumperi doar atunci când ai de gând să-i folosești.

În plus, aruncarea cartofilor deteriorați și asigurarea faptului că cei rămași sunt complet uscați înainte de a-i depozita într-un loc răcoros, uscat și întunecat poate reduce, de asemenea, probabilitatea de încolțire, scrie healthline.

Ne puteți urmări și pe Google News