Ungurii zguduie toată Europa. Undă de șoc pe tot continentul. Ce se întâmplă peste graniță
- Maria Miron
- 10 februarie 2022, 08:00
Oficialii de la Budapesta afirmă că nu vor trupe NATO la ei în țară, asta în contextul în care România tocmai a primit trupe americane pe teritoriul său.
România și Polonia au acceptat deja pe teritoriul lor trupe suplimentare trimise de SUA, alături de cele deja staționate din Estonia, Lituania și Letonia. Ungaria nu face front comun cu europenii deschiși la cooperare armată cu SUA, astfel că Peter Szijjarto, ministrul maghiar însărcinat cu afaceri externe nu ar dori mai multe trupe, asta pentru că armata națională este de ajuns.
“Nu, nu am fost de acord cu acest lucru și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, adică armata maghiară și forțele armate maghiare sunt în forma potrivită pentru a garanta securitatea țării. Așa că nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”, a spus ministrul Szijjarto.
Oficialul maghiar crede că Europa Centrală va avea multe de suferit dacă nu se va stinge criza ucraineană
Szijjarto a îndemnat atât occidentalii, cât și esticii ruși să păstreze dialogul ca formă de interacțiune, astfel încât un conflict militar să nu fie antrenat în dinamica dintre state.
“De aceea, nu vrem ca aceste vremuri să se întoarcă. Cerem, îndemnăm comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a evita ca Războiul Rece să se întoarcă, pentru a evita chiar și psihicul Războiului Rece să se întoarcă, pentru că am învățat din istorie, din păcate foarte clar, că ori de câte ori există un conflict Est-Vest, țările din Europa Centrală pierd și nu vrem să mai fim învinși”, a mai spus ministrul maghiar.
Președintele Ungariei încearcă să păstreze relații bune cu Rusia
Viktor Orban, premierul ungar, susține că țara sa mereu a încercat să aibă relații bune cu Rusia, fapt pentru care întâlnirea dintre acesta și Vladimir Putin a fost privită drept o „misiune de pace”.
Liderul ungar a vorbit și despre tensiunile de la frontiera Ucraina – Rusia, susținând că Budapesta ar putea juca un rol esențial în ceea ce privește detensionarea situației. Ungaria este membră NATO, însă încearcă în același timp să păstreze o relație bună și cu Rusia. Premierul ungur susține că acest lucru îi face diferiți față de marea majoritate a statelor membre UE.
Ungaria „a avut relații proaste cu Uniunea Sovietică, dar acest lucru s-a terminat și acum facem eforturi să avem un sistem diferit de relații cu noua Rusie”, a mai explicat premierul ungar.