Umilință totală pentru Iohannis. I-a spulberat cea mai mare dorință. Asta pune capac la tot

Umilință totală pentru Iohannis. I-a spulberat cea mai mare dorință. Asta pune capac la totSursa: arhiva EVZ

Declarații contradictorii vin de la președintele Klaus Iohannis și ministrul apărării Vasile Dîncu pe tema achiziționării de avioane de luptă de ultimă generație. Președintele anunță că România le cumpără, ministrul spune că abia peste un deceniu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România va achiziționa avioane de război de ultimă generație, de tipul F-35. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că, va mai dura până când România va avea acest tip de avioane de luptă și până când le vom achiziționa sunt bune și actualele modele F-16 aflate în dotarea aviației militare.

Declarația la Câmpia Turzii

Prezent miercuri, 2 februarie, la baza militară de la Câmpia Turzii, președintele Klaus Iohannis a declarat că în contextul actual, România va achiziționa avioane militare de ultimă generație.

„Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre. Noile tipuri de avioane intrate în dotarea armatei, în special aeronavele F16 permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se opresc aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F35“, a declarat ieri Klaus Iohannis.

Ministrul apărării îl contrazice la președinte

Potrivit ministrului apărării avioanele F-16 pe care România le are în dotare fac față cerințelor de securitate din acest moment. În ciuda afirmațiilor președintelui Klaus Iohannis, ministrul Vasile Dîncu a explicat că România va cumpăra noile avioane F-35 abia peste 10 ani.

„Avioanele F-16 care sunt deja pregătite, să spunem, sunt semi-noua generație, sunt îmbunătățite, să spunem, chiar dacă au fost folosite, acum au resursa infinită, sunt modernizate totalmente și fac față la ceea ce avem noi nevoie. În ceea ce privește viitorul, generația a șasea, avionele F-35,  le-am proiectat undeva în 2032. Deci, peste 10 ani vom începe dotarea armatei. Ăsta este planul nostru din acest moment”, a declarat Vasile Dîncu.

Modernizarea armatei, o prioritate

În ciuda întârzierilor provocate de afectarea lanțului de distribuție a materiilor prime și a contestațiilor privind licitațiile, în 2022, Ministerul Apărării Naționale va continua și va încerca urgentarea programelor modernizare a armatei.

Astfel, anul acesta, ar trebui să devină vizibile efectele contractelor care privesc realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie (avioane F-16, în configurație M6.5.2), achiziţia transportoarelor Piranha V și înzestrarea cu sistemele UAS tactic-operative clasa II. De asemenea, se dorește deblocarea programului de înzestrare cu corvete multifuncționale și modernizarea fregatelor de tip T22R.

Ne puteți urmări și pe Google News