Ciucă dă cu pumnul în masă! Decizia zilei despre pensii: Nu voi renunța sub nicio formă

Ciucă dă cu pumnul în masă! Decizia zilei despre pensii: Nu voi renunța sub nicio formă Sursa: Razvan Valcaneantu

Semnale mixte cu privire la majorarea pensiilor românilor. Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut marți, 1 februarie, că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis, precum și cu ministrul Muncii despre procentul de 9,4% din PIB acordat pensiilor în cadrul PNRR, însă a subliniat că „nu s-a pus problema” renegocierii proiectului european, totul rezumându-se la „discuții”. Pe de altă parte, Marius Budăi ține cu dinții de creșterea veniturilor vârstnicilor.

Probleme în Cabinetul lui Nicolae Ciucă. Nimeni nu știe exact ce se va întâmpla cu pensiile românilor - dacă acestea vor fi sau nu majorate, ca urmare a renegocierii procentului acordat în acest sens în cadrul PNRR.

„Nu s-a pus problema” renegocierii PNRR

Întrebat de jurnaliști dacă a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis la începutul lunii ianuarie în acest sens, șeful Guvernului a recunoscut că da, însă a adăugat că „nu s-a pus problema de acord sau a aprobării acestui subiect (renegocierii PNRR - n.r.)”.

„La discuția pe care am avut-o cu domnul președinte și cu fiecare ministru în parte s-a discutat și subiectul pensiilor. Este adevărat, domnul ministru (Marius Budăi - n.r.) a discutat și atunci, cum de altfel mi-a spus și mie, nu este de acord cu acel procent de 9,4% la pensii, ceea ce spunem și noi. Am decis să începem reforma. Nu s-a pus problema de acord sau a aprobării acestui subiect (n.r. renegocierii PNRR). A fost doar o discuție”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae Ciucă: Majorarea pensiilor, „cât se poate de puțin realizabilă”

Premierul a relatat și discuțiile cu Comisia Europeană pe tema unui ulterioare renegocieri a PNRR.

„În discuțiile la Bruxelles pe acest subiect s-a vehiculat termenul ca în 2023 să fie rediscutate anumite elemente din PNRR. La Comisia Europeană, discuția a fost - Haideți să vedem ce realizați până în 2023, iar după ce avem acest bilanț de etapă să putem discuta parte din jaloanele și țintele din PNRR”, a explicat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este posibilă o creștere a pensiilor în toamna acestui an, prim-ministrul a spus că această temă „nu a fost un astfel de subiect în analiză”.

„Nu aș vrea să creăm nici un fel de subiect prin care să inducem o idee cât se poate de puțin realizabilă în perioada următoare”, s-a exprimat Nicolae Ciucă.

Marius Budăi anunță că nu va renunța „sub nicio formă”

Marius Budăi nu este de acord, însă, cu premierul. Ulterior poziției șefului Guvernului, ministrul Muncii a subliniat că majorarea pensiilor „este o necesitate, iar PSD a pus în programul de guvernare acest lucru”.

„A fost o discuție la Cotroceni la începutul anului în care am susținut exact acest lucru, inclusiv din perspectiva renegocierii acelui procent de 9.4% din PIB pus din pix de dl Ghinea de la USR. Domnul Iohannis s-a interesat de acest lucru.

Din punctul meu de vedere, ca ministru al Muncii, nu voi renunța sub nicio formă la creșterea pensiilor și rezolvarea inechităților din sistem. Nu avem voie să lăsăm ca acțiunile fără logică ale USR, din PNRR, să afecteze milioane de pensionari. Este obligația noastră să apărăm drepturile pensionarilor”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.