Alertă de gradul 0 în România! Bomba anului despre Omicron. Da, este adevărat
- Antonia Hendrik
- 1 februarie 2022, 17:12
Prof.dr. Emilian Popovici a declarat valul cinci al pandemiei ar putea să se prelungească din cauza apariției unei subvariante care bântuie acum Danemarca. Subvarianta B.A.2 devine dominantă, iar gravitatea bolii este similară tulpinii Omicron.
Prof. Dr. Emilian Popovici a scris pe social media că în Danemarca subvarianta B.A.2 devine dominantă în faţa variantei Omicron, ceea ce ar prelungi valul cinci al pandemiei.
„La ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur să ne pronunţăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A.2 . Însă ţinând cont de prezenţa acestei sub-variante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare (Statens Serum Institute Danemarca), putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei sub-variante.
Am menţionat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecţia cu varianta Omicron , poate urma o perioada de acalmie (linişte) interepidemica cu condiţia ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate şi mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut, singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a transmis Prof. Dr. Emilian Popovici, într-o postare pe Facebook
B.A. 2 nu este încă atât de răspândită, dar a devenit dominantă faţă de B.A 1 în Danemarca, Nepal şi Filipine, iar B.A 3 încă este într-o fază incipientă de răspândire”, a mai spus dr. Popovici.
Ce se ştie până în prezent despre subvarianta B.A.2
Subvarianta B.A.2 a variantei Omicron, care a preluat rapid controlul în Danemarca, este mai transmisibilă decât BA.1, mai comună, și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, a constatat un studiu danez.
Studiul, care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 aveau aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta pe alții, comparativ cu cei infectați cu BA.1.
La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă mai mult de 98% din cazurile de Omicron, dar vărul său apropiat BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână a lunii ianuarie.
Noua variantă reduce și mai mult efectul protector al vaccinului
„Concluzionăm că Omicron BA.2 este substanțial mai transmisibil decât BA.1 și că posedă, de asemenea, proprietăți imun-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecțiilor”, au spus cercetătorii studiului.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Statistica Danemarca și Universitatea Tehnică din Danemarca.
„Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dumneavoastră, aveți 39% probabilitate de a fi infectat în șapte zile. Dacă, în schimb, ați fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29 la sută”, a declarat autorul principal al studiului, Frederik Plesner, pentru Reuters.
BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1
Cazurile BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82 la sută din cazuri.
Studiul a mai arătat că BA.2 a fost relativ mai blând decât BA.1 la infectarea persoanelor vaccinate și cu rapel, indicând „proprietăți imune evazive” mai mari ale subvariantei.
Analiza preliminară efectuată de SSI a arătat că nu există nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 față de BA.1.
Studiul confirmă, de asemenea, analiza preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să aibă un avantaj substanțial de creștere față de tipul BA.1, potrivit Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, scrie alarabiya.net.