Adio, restricții? Este cea mai mare veste despre pandemie

Adio, restricții? Este cea mai mare veste despre pandemieSursa: Arhiva EVZ

STARS AND STRIPES. Spania cere să fie tratat COVID-19 ca o boală endemică, precum gripa, devenind prima națiune europeană importantă care sugerează în mod explicit că oamenii trebuie să trăiască cu ea.

Ideea a câștigat treptat amploare și ar putea determina o reevaluare a strategiilor guvernamentale de a face față virusului. Secretarul britanic pentru Educație, Nadhim Zahawi, a declarat duminică pentru BBC că Regatul Unit „se află pe calea tranziției de la pandemie la endemie”.

Ratele mai scăzute de spitalizare și de deces ale variantei Omicron, în ciuda infecțiilor record, l-au determinat pe premierul spaniol Pedro Sanchez să susțină perspectiva tentantă ca Europa să treacă dincolo de restricțiile de tip pandemic la viața normală.

„Trebuie să evaluăm evoluția COVID de la pandemie la o boală endemică”, a spus Sanchez, într-un interviu radio, luni, adăugând că guvernele europene ar putea avea nevoie să evalueze boala cu parametri diferiți decât cei utilizați până acum.

Europa începe treptat să ia în considerare tratarea COVID ca pe gripă

În locuri precum Franța, Germania, Italia și România – toate înregistrând cel mai mare nivel mediu zilnic de cazuri din întreaga pandemie – ar putea fi prea devreme pentru o astfel de discuție. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că, în ritmul actual, mai mult de jumătate dintre europeni sunt pe cale să contracteze varianta Omicron în următoarele două luni.

Dar, pe măsură ce guvernele se străduiesc să mențină școlile deschise și să asigure funcționarea economiilor cât mai normal posibil, spitalizările mai scăzute pot determina o revizuire a strategiilor.

Deocamdată, Franța și Germania continuă să înăsprească restricțiile, în special asupra celor nevaccinați. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că dorește să facă viața celor nevaccinați cât mai dificilă și că încearcă să pună în aplicare un permis de vaccinare pentru a accesul în baruri și restaurante sau chiar pentru a călători cu trenul.

Cele mai stricte restricții din Europa

Țările de Jos au menținut unele dintre cele mai stricte restricții din Europa, cu restaurantele și barurile închise. În Italia, guvernul premierului Mario Draghi a instituit obligativitatea vaccinării pentru cei de peste 50 de ani.

„Majoritatea problemelor pe care le avem astăzi provin din faptul că există oameni care nu sunt vaccinați”, a spus Draghi, luni, la o conferință de presă, la Roma.

Dar, în timp ce vaccinurile au fost esențiale pentru a menține majoritatea persoanelor infectate cu Omicron în afara spitalului, ele au fost mai puțin eficiente în oprirea răspândirii variantei. Acest lucru îi lasă pe politicieni să încerce să-și dea seama cum să limiteze răspândirea, mai ales pe măsură ce grupurile vocale din țările lor se opun din ce în ce mai mult limitării activității restaurantelor, barurilor și altor activități.

În ciuda faptului că are unele dintre cele mai ridicate rate de COVID din Europa, Irlanda va menține un sistem de vaccinare voluntară, potrivit prim-ministrului Michael Martin. Guvernul belgian vrea săm le ofere oamenilor „libertatea de a alege”, a spus premierul Alexander De Croo.

Franța a depășit rata cazurilor din Regatul Unit

Multe țări scurtează perioadele de carantină, în timp ce încearcă să mențină în funcțiune serviciile esențiale. Cel mai recent caz este cel al Republicii Cehe, care de marți solicită persoanelor infectate cu COVID-19 să se izoleze timp de cinci zile, în scădere de la două săptămâni.

Restricțiile de călătorie și-au arătat și ele limitele. Marea Britanie a fost prima țară care a interzis zborurile din sudul Africii, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată. Cu toate acestea, a fost prima din Europa care a fost afectată de un val Omicron. În mod similar, Franța a depășit rata cazurilor din Regatul Unit, în ciuda limitelor impuse pentru călătoriile din Marea Britanie.

Guvernul spaniol a lucrat la o nouă abordare de monitorizare în ultimele săptămâni, iar ministrul Sănătății, Carolina Darias, a discutat problema cu omologii săi europeni, a spus Sanchez.

Efortul a venit în timp ce Spania a raportat aproape 692.000 de cazuri noi în ultimele șapte zile, cu 13,4% din paturile de spital folosite pentru pacienții cu COVID, potrivit datelor Ministerului Sănătății, față de 13,8% cu un an mai devreme, când numărul de cazuri săptămânale înregistrate era puțin peste 115.000.

Dacă țările europene reușesc să relaxeze restricțiile în următoarele săptămâni, experiențele de anul trecut vor rămâne o situație de precauție. Danemarca a eliminat toate restricțiile legate de COVID în toamna trecută, în timp ce Țările de Jos au renunțat la toate cerințele privind purtarea măștii. Ambele țări au în prezent unele dintre cele mai mari rate de cazuri din Europa și au reimpus restricții. (Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News