Alertă în toată România. Verificați urgent dacă ați cumpărat aceste tipuri de măști

Alertă în toată România. Verificați urgent dacă ați cumpărat aceste tipuri de măști

Pandemia provocată de virusul SARS-Cov-2 a adus multe schimbări în viețile noastre. Masca de protecție a devenit un accesoriu nelipsit, însă cât de mult ne protejează? Un studiu realizat de Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons are un rezultat îngrijorător cu privire la siguranța sanitară.

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe tipuri de măști de protecție au fost lansate pe piață. Specialiștii își fac griji cu privire la siguranța sanitară, multe dintre aceste măști fiind neconforme. Mai multe alerte au fost emise prin Sistemul de alertă rapidă european, așa că s-a efectuat un studiu concret, a cărui rezultat este alarmant.

Asociația pentru protecția consumatorilor InfoCons a realizat un studiu asupra măștilor de protecție împotriva COVID-19 existente pe piață în perioada ianuarie 2020 - decembrie 2021. În urma analizei s-a dovedit că peste 280 de tipuri de măști sunt neconforme și nu protejează purtătorul de viruși. Potrivit specialiștilor, 174 dintre aceste tipuri de măști sunt FFP2.

Studiul realizat de InfoCons vine în urma unor alerte emise prin Sistemul de alertă rapidă european, cu privire la numericul măștilor de protecție neconforme.

Din punct de vedere al țărilor care au emis alertele situația este următoarea:

  • 25% au fost emise de Belgia
  • 18.66% au fost emise de Germania
  • 9.85% au fost emise de România

Din punct de vedere al țării de proveniența a măștilor neconforme ce au făcut obiectul acestor alerte situații este următoarea:

  • 84.50% Republica Populară Chineză
  • 6.33% necunoscută
  • 4.22% Turcia

Din punct de vedere al contrafacerii măștilor:

  • 59.50% nu este cunoscut faptul dacă sunt sau nu contrafăcute;
  • 39.08% sunt contrafăcute;
  • 1.40% nu sunt contrafăcute.

Cât de sigure sunt măștile cu filtru și ce informații conțin cele conforme

Măștile sanitare cu filtru de particule sunt de trei tipuri: FFPI, FFP2 si FFP3. Capacitatea de filtrare a acestora se determină pentru particule cu dimensiunea medie de 0,3µm, iar valorile minime prevăzute sunt de: 80% (pentru FFP1), 94% (pentru FFP2) și 99% (pentru FFP3).

Măștile de tip FFP2 și FFP3 sunt prevăzute cu valve de expirație, a căror prezență asigură o protecție sporită celor care le poartă. Valvele ne protejează de aerosolii din atmosferă, însă aerul expirat nu mai este filtrat înainte de a fi eliberat în atmosferă.

Pentru a fi siguri că masca cumpărată este una conformă, pe ambalajul acesteia trebuie să se regăsească următoarele informații:

– numele, marca comercială sau orice alt mijloc de identificare a producătorului sau distribuitorului;

– marcarea de identificare a tipului: se precizează clasa corespunzătoare (FFPI, FFP2 sau FFP3) urmată de un spațiu liber și apoi:

  • "NR", atunci când semi-masca filtrantă împotrivă particulelor este limitată la utilizare într-un singur schimb;
  • "R", atunci când semi-masca filtrantă împotriva particulelor este reutilizabilă.

"Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul", a declarat Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

Menționăm faptul că InfoCons, Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, este unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International.

Ne puteți urmări și pe Google News