Nicolae Ciucă anunță consecințe serioase ale atacurilor Rusiei. „Nu putem înțelege cum acțiunile NATO pot fi considerate provocări”

Nicolae Ciucă anunță consecințe serioase ale atacurilor Rusiei. „Nu putem înțelege cum acțiunile NATO pot fi considerate provocări” Sursa Foto EEC-Razvan Valcaneantu

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre situația României în contextul conflictului care alimentează tensiuni la granița Ucrainei. Potrivit acestuia, discuțiile purtate marți la sediul NATO cu secretarul general Jens Stoltenberg au avut loc „cu precădere pe situaţia privitoare la securitatea din jurul Ucrainei şi de la Marea Neagră”.

„Vreau să menţionez că astăzi am discutat cu secretarul general numeroase probleme de importanţă majoră, inclusiv despre pregătirile pentru summitul de la Madrid în care se va adopta viitorul concept strategic al Alianţei.

De asemenea, l-am asigurat pe secretarul general că România va continua să-şi respecte angajamentul de a asigura 2 procente din PIB pentru apărare şi, de asemenea, că România intenţionează să continue să participe activ şi semnificativ la dezbaterile privind conceptul strategic al NATO şi desigur misiunile viitoare în care Alianţa va fi angajată”, a declarat Nicolae Ciucă la o conferință de presă susținută împreună cu Stoltenberg.

„Nu putem înțelege cum acțiunile NATO pot fi considerate provocări”

Premierul României și-a exprimat nedumerirea cu privire la faptul că acțiunile NATO și ale Ucrainei sunt considerate provocări pentru Rusia. „Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. Nu putem înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă evaluăm în cadrul Alianţei implicaţiile acestei situaţii. Este de la sine înţeles că NATO îşi va apăra toţi membrii deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei”, a spus Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit șefului Guvernului din România, în discuția purtată cu secretarul general al NATO s-a abordat și problema consolidării securității într-un mod mult mai eficient. Nicolae Ciucă a precizat că este nevoie ca acțiunile de descurajare pentru Rusia trebuie întărite și că flancul estic și Marea Neagră trebuie să fie protejate într-o „manieră coerentă şi echilibrată”.

Nicolae Ciucă vorbește despre „consecințele serioase” ale atacurilor Rusiei

De altfel, este nevoie și de o detensionare a situației dintre Ucraina și Rusia, a mai spus premierul României. „Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe serioase”, a spus Nicolae Ciucă.

„Dreptul oricărui stat de a-şi lege liber politica externă este un principiu fundamental al suveranităţii iar NATO sprijină ferm acest principiu.

Am convenit astăzi cu secretarul general că politica actuală a NATO de a preveni şi de a apăra, rămânând totodată deschişi la dialog, este încă validă. Alianţa şi-a stabilit canale de dialog cu Federaţia Rusă şi a lansat numeroase îndemnuri la dialog. Dar pentru ca acest dialog să fie eficient, avem nevoie de o detensionare a situaţiei”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă.