Exclusiv. Motivul incredibil pentru care s-a rupt lanțul de iubire dintre Ponta și Silviu Predoiu! „Era justificarea pentru toate ticăloșiile". VIDEO

Exclusiv. Motivul incredibil pentru care s-a rupt lanțul de iubire dintre Ponta și Silviu Predoiu! „Era justificarea pentru toate ticăloșiile". VIDEO

Un sentiment de inadecvare, asta a caracterizat scurta experiență în politică a fostului șef al SIE, Silviu Predoiu. Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în studioul EVZ Play a dat detalii neștiute despre colaborarea sa cu Pro România și liderul acestuia Victor Ponta, dar și despre percepția eronată a politicienilor asupra oamenilor din servicii.

Generalul cu patru stele Silviu Predoiu este unul din cei mai respectați ofițeri de informații români. A fost director interimar al Serviciului de Informații Externe în repetate rânduri, a străbătut numeroase crize politice și a gestionat poziția României în fața unor amenințări de război asimetric. În aprilie 2021, la 15 luni de la intrarea sa în viața politică, generalul Silviu Predoiu și-a anunțat demisia din partidul lui Victor Ponta.

Predoiu: Veneam la 8, plecam la 8

Despre relația sa cu formațiunea fondată de fostul premier, Silviu Predoiu are sentimente amestecate. Pe de o parte mărturisește că și-a dorit ca după trecerea în rezervă să facă ceva din interiorul sistemului. Pe de altă parte admite că i s-a reproșat lipsa de experiență politică, cu alte cuvinte naivitatea cu care a intrat „în sistem". De exemplu, respecta cu exces de zel programul și venea la partid la 8, plecând tocmai seara.

„Mi s-a spus să mobilizez cadrele militare"

Fostul director al SIE recunoaște că există mulți foști ofițeri ai serviciilor care după ce sunt trecuți în rezervă sunt recrutați desful de repede de partidele politice. Unul dintre motive vine din speranțele pe care politicienii și le fac că odată cu noile achiziții vor pune mâna pe mari secrete. O speranță care nu se justifică, precizează Silviu Predoiu. „Ar trebui studiat mai atent statutul serviciilor. Simt nevoia să schimb foarte multe. Am crezut că pot face mai mult din interior. Haideți să avem criterii transparente", a conchis generalul cu patru stele.

Ne puteți urmări și pe Google News
Unde credeţi că lucrează Victor Ponta

Victor Ponta

În cele 15 luni în care a fost în echipa Pro România, fostul șef interimat al SIE a realizat că așteptările vizavi de el erau supradimensionate. „Naivitatea asta e frumoasă și trebuie păstrată. Scuza lor era: nu aveți experiență politică. Era justificarea pentru toate ticăloșiile. Mi s-a spus să mobilizez cadrele militare. Nu aduce profit pe partid din servicii, nu face aranjamente. Invitații (n.r. - din servicii) au venit la costum, conducerea partidului a venit în tricou cu 45 de minute întâziere", povestește invitatul în podcastul EVZ Play de luni.

Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici:

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro