Coreea de Nord încearcă să facă execuţiile mai discret

Coreea de Nord încearcă să facă execuţiile mai discret Coreea de Nord a lansat o rachetă în largul coastei de est. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Coreea de Nord continuă să practice execuţii publice, dar se străduie acum să le facă invizibile pentru lumea din afară, a raport o organizaţie cu sediul la Seul, care sugerează că Phenianul are mai multă grijă de imaginea sa în străinătate.

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 16 decembrie 2021 - Această organizaţie, Transitional Justice Working Group (TJWG), a analizat imagini din satelit şi a adunat 442 de mărturii privind 23 de persoane împuşcate sau spânzurate în public de la venirea lui Kim Jong Un la putere, în decembrie 2011.

Transfugi nord-coreeni au povestit că aceste execuţii s-au desfăşurat în locuri strict supravegheate, autorităţile făcând maximum pentru a împiedica să sa scurgă orice informație în exterior, potrivit unui raport al TJWG publicat miercuri."În ultimii ani, Coreea de Nord pare să aleagă strategic locuri departe de zonele de graniţă pentru a proceda la aceste execuţii", arată această organizaţie de apărare a drepturilor omului.

"Mai mult, supravegherea şi controlul spectatorilor la aceste evenimente s-au înăsprit pentru a evita ca informaţii privind execuţiile publice să fie difuzate în afara ţării", adaugă organizaţia, avansând ca motiv "mai marea supraveghere internaţională" a încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Nord este acuzată de mut timp că practică execuţii publice pentru a supune populaţia prin teroare. Kim Jong Un a condamnat la moarte chiar mai mulţi din consilierii săi apropiaţi, în special pe puternicul lui unchi Jang Song Thaek în 2013.

Coreea de Nord neagă aceste acuzaţii, pe care le califică drept minciuni propagate de transfugi şi afirmă că respectă drepturile omului. Această ţară nu publică nicio statistică privind pedeapsa capitală.

Din cele 23 de execuţii raportate de TJWG, 21 au avut loc prin împuşcare şi celelalte două prin spânzurare. Ele s-au desfăsurat adesea în faţa a sute de spectatori şi familiile condamnaţilor erau obligate să asiste la ele.

Şapte dintre persoanele executate au fost condamnate pentru că au distribuit sau privit videouri provenind din Coreea de Sud, strict interzise de regim.

TRADUCERE: RADOR