Premierul a spus lucrurilor pe nume: Prețurile la energie electrică și gaze sunt manipulate politic

Premierul a spus lucrurilor pe nume: Prețurile la energie electrică și gaze sunt manipulate politic

„Nu ar trebui lăsate să crească cotele de emisii şi preţurile la energie, ca urmare a diferitelor fonduri speculative de capital", a spus premierul interimar al Cehiei, Andrej Babis, la conferinţa de presă comună a liderilor statelor membre ale Grupului de la Visegrád (V4) de după întâlnirea pe care au avut-o, luni, la Budapesta, cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

El a subliniat necesitatea ca investiţiile în energia nucleară şi în energia care provine din gaze naturale să fie clasificate drept fără emisii în UE.

Manipularea politică

Preţurile ridicate ale gazelor naturale sunt o problemă fundamentală, consideră și prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, potrivit căruia acestea sunt afectate şi de manipularea politică, la care Comisia Europeană trebuie să reacţioneze ferm.

„Inflaţia din Europa este afectată şi de faptul că cotele emisiilor de carbon sunt influenţate artificial. Întregul sistem ETS (Emissions Trading System) trebuie modificat", a precizat liderul polonez.

Ne puteți urmări și pe Google News

La întâlnirea de lucru a liderilor statelor membre ale Grupului de la Visegrád (V4) cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a avut loc luni, la Budapesta, prim-miniştrii din Polonia, Cehia şi Slovacia s-au concentrat pe problemele legate de energie şi migraţie.

„Dezvoltăm intens cooperarea în cadrul V4, din care mai face parte Ungaria, iar acest lucru va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra progresului Uniunii Europene. Lucrăm împreună pentru a ne asigura că nu vor exista concesii privind emisiile de carbon, care sunt esenţiale în combaterea schimbărilor climatice”, a subliniat premierul slovac, Eduard Heger, la conferinţa de presă comună.

Este important să subliniem rolul pe care îl deţine energia nucleară atunci când vine vorba de sursele de energie durabilă, a mai precizat politicianul slovac, potrivit agenției de presă maghiare MTI.

În cadrul conferinţei de presă care a urmat după consultările dintre liderii statelor membre ale Grupului de la Visegrád) şi Franţa, premierul ungar Viktor Orban a subliniat că Emmanuel Macron a oferit o privire de ansamblu asupra planurilor şi obiectivelor pe care ţara sa le are înainte de începerea preşedinţiei franceze a UE.