Experții în climatologie nu găsesc explicații. Ce se ascunde în spatele tornadelor devastatoare din SUA?

Experții în climatologie nu găsesc explicații. Ce se ascunde în spatele tornadelor devastatoare din SUA?Sursa: Captură video

O izbucnire devastatoare de tornade care a străbătut părți din Midwest și Tennessee River Valley vineri seara este gata să devină cea mai gravă înregistrată vreodată care a lovit Statele Unite în decembrie. Iar experții pun că este ceva neobișnuit pentru această lună.

Până în prezent au existat doar 59 de tornade anterioare întinse pe suprafețe de 100 de mile sau mai mult în 1950. Şi atunci s-a spus că aceste fenomene sunt total neobișnuite pentru luna decembrie. Victor Gensini, profesor de meteorologie la Universitatea Northern Illinois, care a publicat studii despre legăturile dintre schimbările climatice și furtunile severe, a declarat că astfel de evenimente pot deveni mai frecvente într-o lume care se încălzește.

Meteorologii se tem cel mai mult de tornadele nocturne: sunt mortale

Motivul acestor temeri sunt justificate deoarece oamenii  dorm şi nu au cum să vadă că se apropie tornadele, mai spune expertul. În evidențele existente, din 1950, doar 10 tornade au provocat aproximativ 50 de morți. Trei dintre acestea s-au întâmplat în aprilie 2011. Înainte de aceasta, toate au avut loc înainte de 1971.

Numărul mare de morți a avut loc în ciuda avertismentelor din partea Serviciului Meteorologic. Roger Edwards, expert în tornade la Serviciul Meteorologic, a scris pe Twitter că un număr semnificativ de morți era practic inevitabil, având în vedere ferocitatea tornadei. „Atunci când o tornadă violentă cuprinde o zonă dens populată, devastarea este asigurată. Chiar și cele mai bune avertismente doar minimizează, nu elimină, victimele”, a scris el.

Ce spun experții din România despre ciudatul fenomen din SUA

Climatologul Roxana Bojariu a declarat: „Vom scrie multe lucrări și va fi înscris în arhivele climatologice acest eveniment. E vorba că au avut loc și noaptea, și spre dimineață. Tornade mai apar și în decembrie, dar mai rar. Cele mai multe sunt în lunile de primăvară, și nu doar că sunt mai rare în decembrie, dar această intensitate a tonadelor, numărul lor, dar și manifestarea atât de severă, încât au făcut din acest episod, un episod clar istoric.

Vom scrie multe lucrări și va fi înscris în arhivele climatologice acest eveniment. E vorba că au avut loc și noaptea, și spre dimineață, iar un lucru care le distinge de tornadele obișnuite care de obicei se produc după-amiaza, până în prima parte a nopții. Vorbim de tornadele care au ca factor favorizant inclusiv încălzirea prin radiație solară”, descrie fenomenul climatologul.

Şi continuă: „Aici avem însă de a face cu un tip de tornade specifice sudului, sud-estului Statelor Unite, acolo unde în anotimpul rece, foarte importanți sunt și alți factori. Pe de o parte afluxul de umiditate și de temperaturi mai ridicate ale maselor de aer care vin dinspre Golful Mexic, care intră în contact cu aerul rece și uscat ce vine dinspre nord-vest, apărând condiții de instabilitate, dar e vorba și de felul în care vântul variază cu înălțimea. Toate aceste ingrediente pot să determine episoade foarte severe”, mai spune Roxana Bojariu.

Lumea climatologilor este foarte surprinsă de ce se întâmplă

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit, de asemenea, şi despre pericolul tornadelor care se declanșează noapte, şi spune:

„E clar că avem de a face cu severitate sporită. Avem de a face și cu ipoteza intervenției favorizante a încălzirii globale. Este un studiu din 2018, care arată că „aleea tornadelor” se deplasează spre est în Statele Unite, din cauza încălzirii globale. Ce avem aici, 370 de kilometri în 4 ore este ceva deosebit. Tornadele obișnuite din SUA parcurg câțiva kilometri în zeci de minute. Cam ăsta e timpul de viață. Deci, pe măsură ce ne ducem cu scări de timp și spațiale mai mari, începem să avem și întâlnirea cu efectul schimbării climei, dar evident că ne trebuie date mai multe. Problema este că au avut loc noaptea, și din păcate tornadele sunt dificil de gestionat noaptea, atunci apare și numărul cel mai mare de morți”, a concluzionat climatologul român la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News