Ungaria va organiza un referendum pe tema comunității LGBT. Întrebările la care vor trebui să răspundă maghiarii

Ungaria va organiza un referendum pe tema comunității LGBT. Întrebările la care vor trebui să răspundă maghiariisursa: arhivă EVZ

În 2022, în Ungaria va fi organizat un referendum ce va viza o problemă extrem de controversată, legată de comunitatea LGBT. O lege adoptată în vară a stârnit deja reacții puternice.

Parlamentul Ungariei a adoptat, marţi, 30 noiembrie, o rezoluţie care va împuternici guvernul să organizeze un referendum privind problemele LGBT, ridicând campania anti-LGBT a premierului Viktor Orban la un nou nivel, în timp ce se îndreaptă spre o cursă electorală dificilă anul viitor, când vor avea loc alegeri parlamentare.

Un referendum ce va viza controversata lege anti-LGBT

Orban, liderul de la Budapesta, un naţionalist care se află la putere din anul 2010, a propus anul acesta un referendum asupra legislaţiei partidului de guvernământ care limitează predarea în şcoli a homosexualităţii şi a problemelor legate de transsexuali, intensificând războiul cultural cu Uniunea Europeană.

Aflat în faţa primelor sale alegeri competitive în mai mult de un deceniu, Viktor Orban a încercat să promoveze politici sociale despre care spune că protejează valorile creştine împotriva liberalismului occidental, punând în centrul campaniei sale, alături de migraţie, problemele de gen şi ceea ce el numeşte propaganda LGBTQ, conform Agerpres.

Parlamentul de la Budapesta a votat pe rând cele patru întrebări pentru referendum, aprobându-le cu o majoritate Fidesz.

Legea a fost adoptată în iunie și a stârnit reacții vehemente la nivelul Uniunii Europene

În cadrul referendumului, care va avea loc anul viitor la o dată ce urmează să fie stabilită ulterior, ungurii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu organizarea de seminarii despre orientarea sexuală în şcoli fără acordul părinţilor şi dacă sunt de părere că procedurile de schimbare de sex ar trebui promovate în rândul copiilor. De asemenea, ei vor fi întrebaţi dacă conţinutul media care ar putea influenţa orientarea sexuală ar trebui să fie prezentat copiilor fără nicio restricţie.

Legea adoptată în iunie, despre care guvernul spune că are ca scop protejarea copiilor, a provocat nelinişte în comunitatea LGBT și reacții critice la nivelul Uniunii Europene.

„Există o lege homofobă foarte gravă, care a fost adoptată în Ungaria la jumătatea lui iunie. În acest subiect trebuie să existe sancţiuni juridice, eventual financiare”, spunea Clément Beaune, secretarul de stat francez însărcinat cu Afacerile Europene, înaintea unei vizite oficiale la Budapesta.