BREAKING NEWS: Criza politică s-a încheiat! Guvernul Ciucă a fost învestit VIDEO/ LIVE TEXT

BREAKING NEWS: Criza politică s-a încheiat! Guvernul Ciucă a fost învestit VIDEO/ LIVE TEXTSursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Guvernul condus de generalul Nicolae Ciucă a trecut testul suprem în Parlament! Executivul susținut de majoritatea parlamentară a întrunit cele 234 de voturi de care avea nevoie pentru a fi învestit. Președintele României a semnat decretul. Viitoarea coaliție de guvernare va fi formată de PNL, PSD și UDMR, iar jurământul va fi depus, joi, 25 noiembrie, la Cotroceni, la ora 15.00.

UPDATE 23: Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 25 noiembrie 2021, decretul pentru numirea Guvernului Nicolae Ciucă.

  • Nicolae-Ionel Ciucă - prim-ministru
  • Sorin Mihai Grindeanu - viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii
  • Kelemen Hunor - viceprim-ministru
  • Adrian Câciu - ministrul finanțelor
  • Lucian Nicolae Bode - ministrul afacerilor interne
  • Bogdan Lucian Aurescu - ministrul afacerilor externe
  • Marian-Cătălin Predoiu - ministrul justiției
  • Vasile Sebastian Dîncu - ministrul apărării naționale
  • Florin Marian Spătaru - ministrul economiei
  • Virgil-Daniel Popescu - ministrul energiei
  • Adrian-Ionuț Chesnoiu - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
  • Tánczos Barna - ministrul mediului, apelor și pădurilor
  • Cseke Attila-Zoltán - ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației
  • Dan Vîlceanu – ministrul investițiilor și proiectelor europene
  • Marius-Constantin Budăi - ministrul muncii și solidarității sociale
  • Alexandru Rafila - ministrul sănătății
  • Sorin-Mihai Cîmpeanu - ministrul educației
  • Constantin-Daniel Cadariu - ministrul antreprenoriatului și turismului
  • Florin-Claudiu Roman - ministrul cercetării, inovării și digitalizării
  • Gabriela Firea - ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse
  • Lucian Romașcanu - ministrul culturii
  • Novák Carol-Eduard - ministrul sportului

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc joi, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 22: Nicolae Ciucă, după acordarea votului de încredere pentru noul Guvern: „În nume personal, doresc să vă mulțumesc tuturor celor care au acordat votul de încredere, celor care nu ni l-au acordat și, de asemenea, cred că este foarte important atât pentru noi, membrii Guvernului, cât și pentru membrii Parlamentului, să știți că am înțeles că ne-am asumat o răspundere foarte mare, am înțeles și recomandările celor făcute din partea opoziției. Suntem un Guvern al României și vom face tot ce este posibil, așa cum ne-am asumat, să avem în centrul atenției noastre cetățeanul român și să facem ce este cu putință ca să depășim aceste probleme pe care le avem și el întâmpinăm din cauza covid și să întâmpinăm liniile de efort pentru dezvoltarea României,. Mulțumind încă o dată, vă rog să ne dați voie să mergem să ne apucăm de treabă”.

Guvernul Nicolae Ciucă a trecut testul Parlamentului

UPDATE 21: Situația OFICIALĂ a voturilor pentru Guvernul Ciucă:

  • prezenți: 444 parlamentari
  • voturi EXPRIMATE: 444
  • voturi PENTRU: 318
  • voturi ÎMPOTRIVĂ: 126
  • ABȚINERI: 0

Se constantă că este întrunită majoritatea de voturi cerută de Constituție pentru ca Parlamentul să acorde votul de încredere Guvernului condus de Nicolae Ciucă.

UPDATE 20: Guvernul Ciucă a trecut de votul Parlamentului! Potrivit numărătorii paralele citate, Cabinetul Ciucă a întrunit numărul de voturi necesare - 234 - pentru a fi învestit.

UPDATE 19: Situația voturilor, numărătoare paralelă: 174 PENTRU, 71 ÎMPOTRIVĂ.

Reamintim că la ora 15.00, Guvernul Ciucă va depune jurământul la Cotroceni.

UPDATE 18: Situația voturilor, numărătoare paralelă Antena3: 133 PENTRU, 60 ÎMPOTRIVĂ.

UPDATE 17: Președintele PNL, Florin Cîțu, a votat pentru învestirea Guvernului Ciucă și a părăsit Parlamentul.

Protest în timpul votului: „Tot voi?”

UPDATE 16: Societatea Civilă protestează în timpul votului oferit pentru Guvernul Nicolae Ciucă cu afișe și portavoce împotriva măsurilor guvernamentale luate pe fondul crizelor generate de pandemia de coronavirus. La protest s-au alăturat și fostul consilier al lui Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății de la USR, potrivit stiripesurse, și Marian Radună.

Sursa: Razvan Valcaneantu

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Angajații Parlamentului le-au solicitat acestora să părăsească plenul, însă manifestanții care sunt împotriva noii coaliții de guvernare au ripostat și s-au întins pe jos.

UPDATE 15: A început votul în Plenul Parlamentului pentru învestirea Guvernului Ciucă.

Florin Cîțu a ajuns și el la vot imediat după finalizarea discursurilor politice.

Executivul are nevoie de 234 de voturi pentru a intra la guvernare.

UPDATE 14: Fosta senatoare USR Diana Șoșoacă a acuzat că PNL și PSD sunt „două paralele care se întâlnesc într-un punct infinit” și nu va vota pentru Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

„Suntem în geometria neuclidiană, două paralele se întâlnesc la un punct infinit. (...) Pentru că suntem în geometria hiperbolică în care literatura lui Kafka poate fi transpusă în planul realității. (...)

Avem un guvern în care există o singură persoană de sex feminin, nu gen, nu aveți doamne capabile să ocupe funcții în acest guvern? (...) Cu tot respectul pentru doamna Firea, e bine că sunteți la Ministerul Familiei, o să vă fac câteva vizite, pentru că avem de rezolvat niște treburi. (...)

Nu știu cum e armata, dar vă spun în calitate de jurist că există principiul lui Thoreau - dreptul la nesupunere civică. În momentul în care veți avea pașaportul verde sau poate pașaportul kaki aprobat în Parlament și veți impune vaccinarea obligatorie, eu voi scoate cât de mulți români pot în stradă. Veți avea parte de cea mai mare nesupunere civică”, a spus Diana Șoșoacă.

UPDATE 13: Violeta Alexandru: „Când îi spui unui om că PSD este „ciuma roșie”, iar ceea ce faceți voi acum? Băgați PSD-ul la guvernare! Ați mințit electoratul, dragi liberali. Ați trădat oamenii, dragi liberali!

La fel a făcut și PSD: au vorbit urât despre PNL, au spus că au vândut țara. Ați mințit electoratul, a fost o minciună!

Să știți că nu toți suntem doar după bani, nu toți suntem la fel. Electoratul liberal știe că cel mai important este cuvântul și atunci când te uiți în ochii lui și îi ceri votul este important să-ți respecți cuvântul!

Ați mințit dragi colegi de la PNL, i-ați trădat pe români!

Mă uitam la Florin Roman cum îl aplaudă pe Marcel Ciolacu. Această imagine îmi va rămâne pe retină. Le spuneam colegilor de la PNL dacă le place cum vorbește Marcel Ciolacu ceea ce va face PSD.

Am stat în Piață în frig împotriva lui Sorin Grindeanu, iar acum PNL îl acceptă în Guvern. O băgați în Guvern pe Gabriela Firea, cea care îi spunea președintelui Klaus Iohannis că nu este un om complet pentru că nu are copii. A intrat în Guvern chiar la Ministerul Familiei, ce ironie!”

„Un general sporește teama”/ „Armata politică e compromisă”

UPDATE 12: Claudiu Târziu, co-președintele AUR: „Pierdem deja foarte mult timp și cu acest guvern. Este un semnal îngrijorător pentru toată lumea: cu cine suntem în război? Pentru cine coborâm Armata din pod? Armata a fost pe străzi la începutul pandemiei, ea a fost pusă la vaccinarea românilor. Armata urmează să plătească și credibilitatea condusă de un premier general.

Un general în fruntea Guvernului ne sporește spaima. Românii se vor întreba dacă e gata cu democrația.

Armata politică din spatele generalului este una compromisă. PSD și PNL sunt responsabile de situația dramatică de azi, precum și de crizele multiple. PSD și PNL au condus România prin rotație și alianță.

Nașul acestei alianțe este domnul președinte Klaus Iohannis, vinovatul principal, marele și veșnicul absent. Trebuia suspendat până acum, dacă nu cumva și demis. Dar asta nu e posibil, pentru că o nouă și monstruoasă alianță stă să-l apere.

AUR nu poate gira guvernul propus azi românilor”.

Anca Dragu acuză creșterea pensiilor pe modelul Black Friday

UPDATE 12: Anca Dragu: „Nu-mi amintesc să fi văzut un program de guvernare mai prost și mai incoerent. Este propusă majorarea salariilor de la 1 ianuarie, deși există deja în legislație. Se propune majorarea contribuției la CASS deși tot PSD o scăzuse. Creșterea pensiilor a urmat modelul Black Friday: de la o creștere de 40% promisă de PSD, a mai rămas doar un 10% amărât! Această guvernare este făcută doar pentru a împărți cu sete banii din Programul Anghel Saligny și din PNRR.

UPDATE 11: Florin Cîțu absentează de la votul de învestitură pentru Guvernul Ciucă, după ce marți a lipsit și de la ședința solemnă din Parlament dedicată Zilei Naționale a României împreună cu Klaus Iohannis. Surse liberale spun pentru Antena3 că președintele PNL își pierde puterea în partid și nu va mai avea viață lungă în fruntea formațiunii.

„Unde s-a ascuns Florin Cîțu?”

UPDATE 10: George Simion: „Unde s-a ascuns Florin Cîțu? Îi este frică, este jenat? Poate intră în depresie. Probabil este cu Klaus Iohannis la câștigat președinția PNL, ce s-a întâmplat?

Domnilor de la PNL, ce s-a întâmplat? Invita parlamentarii adevărați să se alăture pentru că va urma o dictatură împotriva lui Iohannis. Mulți dintre voi nu-l mai suportă pe Klaus Iohannis și sper cu acest nou guvern să nu ajungem la o dictatură cu numiri de la Servicii, (...) că am văzut cum se împart portofelele.

George Simion anunță opoziție puternică: Împărțeală pe portofele și inele

Portofelele și inelele, cam așa a fost împărțeala. I-au dat și domnului Pandele. S-au inventat portofolii noi care nu au nimic de-a face cu ce așteaptă țara de la noi.

Dacă vă pasă de poporul român, votați și semnați pentru suspendarea lui Klaus Iohannis. Urmează opoziție puternică. Altfel, felicitări - ar trebui să ne mulțumiți. Am auzit că ați luat până și banii de pe pieptul mortului. Din păcate, mortul dus în groapă de voi este țara și dacă vă bateți joc și luați și banii de pe pieptul țării, nu văd o căsnicie foarte trainică, de care sunteți stânjeniți și unii și alții.

Noi vă așteptăm să facem ce cer românii - suspendarea lui Iohannis. Așa să ne ajute Dumnezeu.”

Dan Barna s-a dezlănțuit: „Ați reușit ce nici Iliescu nu a reușit să facă”

UPDATE 9: Liderul USR l-a felicitat pe Marcel Ciolacu „pentru achiziție”. Este prima dată când PNL de bună voie şi nesilit de nimeni predă guvernarea, s-a exprimat Dan Barna. Klaus Iohannis va fi „nașul colaborării” dintre PSD și PNL, în opinia deputatului.

„Ați reușit, domnule Ciolacu, ce nici Iliescu nu a reușit să facă, ați scos PNL din istorie. (...) Nu e puţin lucru să scoţi PNL de la guvernare din poziţia de vioara întâi şi să îl bagi înapoi ca anexă a PSD. Nu e chiar de colo să convingi echipa câştigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei. Pentru că asta au făcut în aceste zile colegii din echipa câştigătoare, au aruncat senin pe geam rezultatul alegerilor din anul trecut şi s-au încolonat cuminţi în spatele partidului dumneavoastră. Aţi reuşit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a fost capabil să facă, aţi scos PNL din istorie şi l-aţi pus în buzunarul de la piept al PSD”, a mai spus Dan Barna.

UPDATE 8: La ora 15.00, Guvernul Ciucă va depune jurământul la Cotroceni.

Marcel Ciolacu, discurs în Plenul Parlamentului

UPDATE 7: Marcel Ciolacu: „Deciziile pe care le luăm pot schimba viitorul. PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România. De aceea, PSD trebuie să facă o alegere în acest moment, iar aceasta este - vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne vom folosi priceperea și eficiența pentru a opri prăbușirea, pentru a fi alături de români și a stabili țara? Am acceptat această provocare pentru că PSD nu fuge de responsabilitate. Am decis să intrăm cu prima linie a partidului. Am propus oameni cu experiență politică și administrativă. Am venit cu profesioniști care au activat in privat, cu medici de excepție. Trebuie să aplicăm măsurile PSD încă din prima zi. Am demonstrat întotdeauna că PSD știe că guverneze.

România are nevoie de un nou drum, un drum în care familiile cu copii sunt ajutate, un drum care să aducă beneficii tuturor. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România în ultimii 2 ani - cei bogați s-au îmbogățit si mai multe, iar statul si-a pierdut simțul responsabilității față de familiile romanești.

„Cumpără românește”. PSD promite ajutor pentru facturi

PSD intră la guvernare pentru a fi alături de cei care au luptat singuri până acum. Este momentul să le demonstrăm că pot avea o guvernare care să lucreze pentru ei. România trăiește în sărăcie, foame și frig, avem o inflație record și un drum în fața pentru a crește din nou puterea de cumpărare.

PSD va pune în aplicare din prima lună de guvernare pachetul social - vom crește alocațiile, pensiile, salariul minim și indemnizațiile pt handicap. Pensionarii cu cele mai mici pensii vor primi ajutor pentru a plăti facturile în această iarnă. M-am săturat să aud mereu că nu sunt bani. Vom aduce mai mulți bani la buget, dar și în buzunarele oamenilor. PSD a guvernat pentru oameni și așa va face mereu.

Nu vom minți niciodată că am învins pandemia, nu putem face asta singuri, doar împreună putem ține lucrurile sub control Trebuie să dărâmăm zidurile de ură dintre vaccinați și nevaccinați. Toți suntem români și vrem să ne luăm viețile înapoi.

Politicienii fac un pas în spate și lasă loc specialiștilor din Sănătate

Măsurile sanitare trebuie comunicate doar de specialiștii în Sănătate, politicienii trebuie să facă un pas în spate. Nub trebuie să luăm măsuri aberante, ci de bun simț - mă gândesc inclusiv la a menține școlile deschise.

Acces la medicamente, testare și spitale pentru pacienți non-covid. Fiecare român trebuie să aibă acces la sănătate.

Cumpără românește - conceptul spre care vom îndrepta România. Înseamnă locuri de muncă pentru români. 80% din programul economic prezintă măsuri pentru IMM-uri și companii. Agricultura va fi unul dintre motoarele de creștere economică.”

UPDATE 6: Nicolae Ciucă: „Ne angajăm să facem tot ce depinde de noi ca situație economică, sanitară și socială să se îmb. Am văzut că au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor. Consider că au fost mai preocupate să caute motive care ne despart. Noi am trecut peste acele lucruri care ne separă și am înțeles că mai presus de orice orgoliu și adversitate politică se află interesul românilor. Timpul este prețios, suntem deter să aducem acest pro la îndeplinire și să punem capăt situației tensionate pe care țara noastră o parcurge.

Venim în fața dvs cu un program de guvernare sustenabil și care să asigure democrația. Am venit în Parlament pentru a vă cere votul de încredere. Prin programul de guvernare ne angajăm să garantăm reușita pe mai multe domenii - investiții, scopul nostru constă în modernizarea României, vom aloca 7% din PIB investițiilor.

Nicolae Ciucă, despre programele de investiții

Unul dintre programele de investiții dedicate localităților din România este Anghel Saligny, nu putem vorbi despre un stat dezvoltat și modern dacă vom avea localități fără drumuri, apă, canal și gaze.

Conectarea prin infrastructură a regiunilor istorice, construcția de autostrăzi, precum și echilibrarea geografică a infrastructurii, întărirea structurii economice și strategice a portului Constanța. Acestea sunt doar câteva

A treia direcție - dezvoltarea echilibrată și coezivă a României. Este un angajament pe care ni-l asumăm și reprezintă prioritate programului de guvernare. Un amplificator pentru creșterea nivelului de trai și a veniturilor, cât și pentru stimularea investițiilor.

PNRR- axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. Folosirea banilor europeni strâns legată de reformele instituționale, digitalizare transporturi, atingerea țintelor europene de decarbonizare a transportului, de protecție a mediului.

Sănătate 0 vom dezvolta un prog echitabil, privind accesul la servicii medicale, vom accelera și încuraja vaccinarea, pentru a reduce presiunea de pe spitalele publice. Reziliența sistemului - investiții în 46 de spitale și secții prin intermediul PNRR

Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare. Siguranța lui este prioritară și nu ne putem permite luxul animozităților politice mai ales atunci când ea vine cu costul vieții cetățenilor, a nivelului de trai și bunăstării lor.

Față de românii din Diaspora ne angajam să menținem un dialog deschis și transparent, să implicăm programe de investiții prin implicarea tuturor.

„Vom căuta cele mai bune soluții pentru a trece iarna”

Vom căuta cele mai bune soluții pentru a trece iarna. Am dovedit că am reușit să găsim în ultimele săptămâni soluții la criza prețurilor din energie, chiar cu puteri limitate. Îmi doresc ca aceeași colaborare să aibă loc și în continuare. Știu că există temerea legată de cum vor trece iarna. Am adoptat legea consumatorului vulnerabil, compensarea facturilor și plafonarea prețurilor. Vom căuta cele mai bune soluții pentru români astfel încât să trecem bine iarna cu toții.

Suntem împotriva creșterii taxelor și impozitelor. Creșterea antreprenoriatului - obiectivul nostru. Un mediu de afaceri prosper asigură locul de muncă. Vom sprijini capitalul autohton.

Parteneriat între mediul privat și public. Piatră de temelie pentru dezvoltare, într-un parteneriat onest, va asigura implementarea uno viziuni și atingerea sustenabilității și competitivitatea mediului economic din România.

Noi măsuri pentru Educație și revizuirea Constituției

În aceste scopuri, este necesară reforma statului prin Constituție, prin decentralizare și reducerea birocrației, în special în ce privește pensiile și salariile. Astfel, ne propunem o guvernare participativă și alături de cele mai importante instituții ale statului. Ne vom angaja într-un parteneriat onest și de lungă durată. Ne vom îngriji să finalizăm procesul de retrocedare a proprietății private.

Educație - Vom lua măsuri ca elevii să nu mai aibă de suferit în perioada pandemiei. Operaționalizarea și implementarea proiectului România Educată. Echipament adecvat, formarea tuturor cadrelor didactice pentru educație digitală. Asigurarea accesului al educație pe tot teritoriul României și să sprijinim mediile acut defavorizate. (...)

Aderarea României la Schengen - un obiectiv strategic

În plan intern, este important ca eforturile să se concentreze pe continuarea reformelor instituționale care l-au vulnerabilizat și l-au expus riscurilor. Transformarea digitală a serviciilor publice de către MAI este un element cheie de transformare instituțională.

Aderarea României la Schengen reprezintă un obiectiv strategic. În cadrul NATO, se va urmări consolidarea profilului de pilon de securitate.

În plan extern, vom susține activ eforturile de integrare a Rep. Moldova în UE.

Pentru că se apropie Ziua Națională, dați-mi voie să urez tuturor românilor - La mulți ani, România! Mulțumesc!”

UPDATE 5: Anca Dragu: „Suntem în opoziție și vom urmă cu atenție cum se cheltuie banul public, pentru că aceasta a fost miza acestei coaliții. Liberalii au fost colegii noștri și ne miră să vedem unde au ajuns. Au fost într-o luptă aparentă cu PSD, au pierdut ministere importante, dar totuși ceva i-a mânat să meargă mai departe.

S-a semnat pe colțul mesei, cu jenă, o nuntă la care mirele și mireasa au petrecut separat. Cadourile se strâng tot separat. Se vor termina banii curând, șanse mici dau coaliției. Sunt convinsă că reformele nu vor ave aloc. Odată banii terminați, coaliția se va desființa. Liberalii au o problemă reală să explice alegătorilor cum de au ajuns la cheremul PSD-ului.

Am interacționat cu Ciucă de câteva ori, în 2016, n-aș putea spune că știu ce calități îl recomandă. Are o carieră militară în spate și în general puțin este ca un militar să facă față unei funcții de asemenea natură, ce necesită ceva mai multe inclinații (n.r. pe politică), pe a negocia cu oamenii. O să vedem.

Liberalii au renunțat la Florin Cîțu, la ministere importante pentru ei, este foarte ciudat ce se întâmplă. (Ați atacat la CCR revocarea dvs de la Senat.) Nu mă pot pronunța pe o decizie a Curții, dar credem cu tărie că avem dreptate, iar Constituția a fost încălcată prin demiterea președintelui Senatului.

Vom fi cel mai mare partid din opoziția și singurul cu valori liberale. (Refacerea coaliției după 2024?) PNL trebuie să treacă printr-un proces de purificare, să-și clarifice ideologia, nu prea găsim forțe liberale acolo. Forța liberală rămâne în USR.”

UPDATE 4: Florin Cîțu: „Am semnat un acord al coaliției de guvernare. Este un acord normal. Nicolae Ciucă va preda mandatul, nu este o procedură (..), dar avem Constituția care spune că poate fi schimbat un Guvern. Nu este nevoie de tam-tam. Constituția spune foarte clar cum are loc revocarea miniștrilor. Funcția de remaniere este atributul premierului, sper să nu ajungem într-o astfel de situație.

Românii au votat pentru principiile liberale. Și în această coaliție, PNL va lupta pentru aceste principii. În această perioadă, nu am crescut taxele. Vă garantez că PNL nu va introduce taxe, nu va dori să crească taxe. Principiile liberale și drepturile cetățenilor nu vor fi afectate.”

UPDATE 3: Protocolul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR a fost semnat.

UPDATE 2: Ședință de coaliție înainte de învestirea Guvernului Ciucă între liderii partidelor ce vor forma viitoarea coaliție de guvernare. Acordul politic prin care se stabilește procedura de rotație a premierilor mai prevede că, în cazul demiterii unuia dintre miniștrii PSD, Nicolae Ciucă trebuie să discute decizia în coaliția de guvernare astfel încât să fie evitată o situație de criză ca cea declanșată în USR, după ce s-a trezit cu miniștrii demiși.

UPDATE 1: PNL, PSD și UDMR semnează la această oră acordul politic prin care se stabilește procedura de rotație a premierilor. De data aceasta, demersul are loc în absența presei. Președintele liberalilor, Florin Cîțu, nu dorește să fie fotografiat alături de șeful PSD, Marcel Ciolacu. De altfel, nici social-democrații nu au fost încântați de o astfel de măsură.

Generalul Nicolae Ciucă ar trebui să demisioneze, pe 25 mai 2023.

Știre inițială: Astăzi este ziua decisivă pentru Guvernul Ciucă. Senatul și Camera Deputaților se vor reuni joi, în plenul Parlamentului, pentru a vota programul de guvernare și lista Executivului Ciucă. Miercuri au avut loc comisii de specialitate, unde toți miniștri propuși de alianța PNL, PSD și UDMR au fost avizați favorabil. Conform surselor politice, joi, înainte de întâlnirea din plen, liderii coaliției se vor întâlni pentru a semna acordul politic pe baza căruia va funcționa alianța.

Întâlnirea din plenul Parlamentului și votul pentru Guvernul Ciucă va avea loc joi, la ora 10.00.

Prim-ministru desemnat, Nicolae Ciucă, va prezenta întreaga programă de guvernare, dar și lista miniștrilor care au primit aviz favorabil. În plen vor urma dezbateri, iar apoi se va decide, prin vot, soarta Guvernului format prin coaliție. Votul va fi secret, prin bile.

Potrivit Constituției României și Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. La reunirea din plen, trebuie să fie prezenți cel puțin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru ca Guvernul Ciucă să fie investit, are nevoie de 234 de voturi favorabile de la parlamentari. Noua coaliție este formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, care au în total 321 de senatori și deputați. Acest lucru îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.

Dacă noua programă de guvernare și Executivul ei primește votul de încredere al Parlamentului, se va înainta de îndată la șeful statului pentru a proceda numirea Guvernului Ciucă.

Înainte de a fi investiți, premierul și miniștri vor merge individual în fața președintelui Klaus Iohannis și vor depune jurământul de credință. Fiecare membru al Guvernului își exercită mandatul începând cu data depunerii jurământului.

Lista miniștrilor din Guvernului PNL - PSD - UDMR

* prim-ministru - Nicolae Ciucă (PNL)

* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii - Sorin Grindeanu (PSD)

* vicepremier - Kelemen Hunor (UDMR)

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila (UDMR)

* ministrul Finanţelor - Adrian Câciu (PSD)

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu (PNL)

* ministrul Economiei - Florin Spătaru (PSD)

* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Constantin-Daniel Cadariu (PNL)

* ministrul Energiei - Virgil Popescu (PNL)

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu (PSD)

* ministrul Sănătăţii - Alexandru Rafila (PSD)

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna (UDMR)

* ministrul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu (PNL)

* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale - Marius Budăi (PSD)

* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea (PSD)

* ministrul Culturii - Lucian Romaşcanu (PSD)

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman (PNL)

* ministrul Sportului - Eduard Novak (UDMR)

* ministrul Justiţiei - Cătălin Predoiu (PNL)

* ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode (PNL)

* ministrul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu (PSD)

* ministrul de Externe - Bogdan Aurescu (PNL)