SUA au pus mâna pe telefon: Lui Putin i se cere să fie „transparent”. Se pregătesc contacte „la cel mai înalt nivel”

SUA au pus mâna pe telefon: Lui Putin i se cere să fie „transparent”. Se pregătesc contacte „la cel mai înalt nivel” Sursa foto: Arhiva EVZ

Statele Unite ale Americii (SUA) și Rusia „au căzut de acord să coopereze în vederea îmbunătăţirii atmosferei în relaţiile ruso-americane şi a sporirii încrederii între ambele ţări” în contextul în care comportamentul autorităților ruse stârnește îngrijorări la nivel internațional. Șeful Consiliului Securității Rusiei și consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă au purtat, miercuri, 17 noiembrie, o discuție telefonică cu scopul de a pregăti contacte „la cel mai înalt nivel”.

Putin şi Biden au avut în iunie, la Geneva, prima lor întâlnire la nivel înalt, la care au decis să înceapă un dialog pe tema securităţii cibernetice şi să reia dialogul privind stabilitatea strategică şi controlul armelor nucleare. SUA și Rusia au fost ambele afectate în ultimele luni de zile din cauza diferendelor pe teme referitoare la Ucraina, NATO, securitatea din Marea Neagră, dosarul nuclear iranian, criza migranților care în prezent ia tot mai multă amploare etc.

Americanii îi cer lui Putin să fie mai „transparent”

Joe Biden și Vladimir Putin au decis să reia dialogul pe tema stabilității strategice și a controlului armelor nucleare, precum și în privința securității cibernetice în cadrul primei întâlniri oficiale din luna iunie, de la Geneva. „Comportamentul problematic al Rusiei”, însă, provoacă „o mare îngrijorare” în rândul autorităților americane. „Sigur este că nu ştim cu exactitate ce anume urmăreşte preşedintele Putin”, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, miercuri, 17 noiembrie.

În comentariul său cu privire la atitudinea Rusiei, oficialul a făcut referire la distrugerea unui satelit de către Rusia și la concentrarea și înarmarea trupelor situate în prezent la granița cu Ucraina. Aceste demersuri „nu favorizează mediul de securitate”, a spus șeful Pentagonului, solicitând Moscovei într-o conferință de presă să fie „mai responsabilă și mai transparentă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA și Rusia pregătesc contacte „la cel mai înalt nivel”

Tot miercuri, șeful Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, şi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, au discutat telefonic despre pregătirea unor contacte „la cel mai înalt nivel”, a transmis EFE, citată de Agenția națională de presă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că nu a fost stabilit un termen în acest sens.

„Discuţiile au fost constructive şi s-au desfăşurat în cadrul pregătirilor viitoarelor contacte la cel mai înalt nivel”, a transmis Consiliul Securității Rusiei într-un comunicat.

Cel puțin până la finele anului 2021, viitoarea întâlnire dintre șefii celor două state fiind programată abia în anul 2022, Joe Biden și Vladimir Putin ar putea să continue să mențină legătura online, a transmis ziarul cotidian Kommersant din Rusia.