EXCLUSIV. Prima societate germană și administratorul ei condamnați penal în România pentru import de deșeuri
- Catalin Pena
- 12 noiembrie 2021, 15:00
Înființată imediat după implementarea Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind deșeurile, de către compania-mamă din Germania – RIGK GmbH, care organizează la nivel internațional programe de colectare și valorificare a deșeurilor periculoase și nepericuloase, societatea RIGK Romania se laudă că are acționari firme de primă mână în economia mondială, BASF, INEOS, SCHUTZ, MAUSER, DOW etc.
Misiunea și viziunea RIGK, varianta proprie
Potrivit site-ului rigk.ro, conservarea resurselor este o temă importantă pentru firmă, dar mai ales pentru generațiile viitoare:
„RIGK se ocupă cu crearea unui circuit permanent, care valorifică și reutilizează în mod constant resursele existente (...)
Țelul RIGK este promovarea economiei circulare. În acest scop, folosim tehnologii moderne, optimizăm continuu procesele existente și colaborăm îndeaproape cu clienții și partenerii noștri.
În plus, oferim clienților noștri consultanță completă și soluții individuale de succes în vederea gestionării și reciclării deșeurilor.
Ne dorim să creștem gradul de conștientizare privind responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are față de natură indiferent de statutul juridic”.
Afară este vopsit gardul…
Dacă tot s-a folosit cuvântul „juridic”, să vedem cum stă RIGK cu respectarea legii românești.
Judecătoria Medgidia l-a condamnat, în 8 noiembrie 2021, pe Markus Dambeck, neamțul care controlează atât RIGK GmbH din Germania, cât Rigk – Societate pentru Preluarea Ambalajelor Industriale și Comerciale din Plastic SRL, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru comerțul cu deșeuri dinspre state cu o economie dezvoltată spre România
Mai precis, Markus Dambeck, în solidar cu firma sa, a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de import/export de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale care intră în domeniul de aplicare al art.2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deşeuri.
Markus Dambeck a refuzat să dea declarații procurorilor pe parcursul anchetei, iar, în timpul procesului, avocații săi au arătat că inculpatul nu se consideră vinovat, fiind vorba de o neînțelegere contractuală.
Pe 10 noiembrie, Markus Dambeck a introdus apel împotriva sentinței instanței de fond.
Povestea
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General a reclamat faptul că SC Rigk SRL, în perioada octombrie 2018 – 28.03.2019, a importat din Germania cantitatea de 204 tone deşeuri, constând în 58 de baloţi – 20.012 kg de ambalaje de mase plastice (polipropilenă).
Deşeurile au fost recepţionate pe amplasamentul SC Rigk SRL Bragadiru - Ilfov, fără a fi supuse unei alte operațiuni de procesare.
Pentru această cantitate, SC Ecofriend Recycling SRL, cu sediul în județul Constanța, a eliberat „Certificatele de valorificare finală”.
S-a constatat că deșeurile de ambalaje importate din afara României erau valorificate/eliminate efectiv în instalația SC Ecofriend Recycling SRL și nu în instalația proprie deținută de SC Rigk SRL, așa cum era corect din punct de vedere legal.
Deci, deșeurile nu au fost descărcate la importatorul care trebuia să le și prelucreze, ci în județul Constanța, la SC Ecofriend Recycling SRL – instalaţia de recuperare a deşeurilor, reală şi funcţională.
Prin urmare, aceleaşi deşeuri din plastic, care proveneau din Germania şi care au un ciclu de trasabilitate declarat conform documentelor din Regulamentul 1013/2006, se regăsesc în totalitate în circuitul separat naţional de trasabilitate a deşeurilor conform H.G. 1061 privind transportul deşeurilor pe teritoriul României.
Astfel, generatorul/producătorul german al deşeului intră în posesia unui certificat de valorificare – document care închide ciclul internaţional al acestui deşeu de la producere la reciclare.
Miza acestor activități comerciale este evitarea taxelor mari pe care Europa de Vest le impune pentru tratarea deșeurilor periculoase.
Ca să poată fi exportate, deșeurile sunt trecute în acte ca materii prime pentru anumite industrii.
Aceste activități sunt ilegale, importul de deșeuri, pentru a fi tratate, arse sau depozitate pe teritoriu românesc, fiind interzis.
Sentința
Tribunalul Medgidia, prin Hotarârea 2418/2021 din 08.11.2021, „în temeiul art. 396 alin. 2 C.proc.pen., condamnă pe inculpatul Dambeck Markus, fiul lui ...., la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operaţiuni, prev. de art. 66 alin. 2 lit. d din O.U.G. nr. 92/2021 (faptă din perioada octombrie 2018 – 28.03.2019). (…).
În temeiul art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere aplicate inculpatului şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform art. 92 alin. 1 C.pen.. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cod penal (…)
În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune București. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Administrația Domeniului Public Sector 1 București sau Administrația Domeniului Public Sector 2 București, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.
În temeiul art. 396 alin. 2 C.proc.pen. rap. la art. 136 alin. 2 C.pen. și art. 137 alin. 4 lit. c C.pen., condamnă pe inculpata persoană juridică S.C. RIGK - SOCIETATE PENTRU PRELUAREA AMBALAJELOR INDUSTRIALE ŞI COMERCIALE DIN PLASTIC S.R.L.., J40/3747/2008, la pedeapsa de 100.000 lei amendă penală (200 zile-amendă x 500 lei/zi-amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, în cazul în care această activitate intră în domeniul de aplicare al art. 2 pct. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006, indiferent dacă transportul se efectuează prin una sau mai multe operaţiuni, prev. de art. 66 alin. 2 lit. d din O.U.G. nr. 92/2021 (faptă din perioada octombrie 2018 – 28.03.2019).
În temeiul art. 272 C.proc.pen. rap. la art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă pe inculpatul Dambeck Markus și inculpata persoană juridică S.C. RIGK - SOCIETATE PENTRU PRELUAREA AMBALAJELOR INDUSTRIALE ŞI COMERCIALE DIN PLASTIC S.R.L. în solidar, la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. (…) Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 08.11.2021”.