Incendiul de pădure din Oituz a fost stins! Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de 9 zile

Incendiul de pădure din Oituz a fost stins! Pompierii s-au luptat cu flăcările timp de 9 zile Sursa foto: ISU Bacău Facebook

Incendiul din pădurea Ocolul Silvic Privat Oituz a fost lichidat marți seară, după ce pompierii au intervenit, fără întrerupere, timp de nouă zile. Flăcările au izbucnit pe 31 octombrie, iar în aceste zile au fost afectate aproximativ 35 de hectare de pădure.

Incendiul izbucnit în pădurea Ocolul Silvic Privat Oituz, din județul Bacău, în urmă cu nouă zile din cauza unui foc deschis a fost lichidat marți seara. Anunțul a fost făcut de către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău, care au menționat faptul că, de pe 31 octombrie și până marți seara, zeci de pompieri au intervenit fără încetare pentru a stinge flăcările. Suprafața de litieră de pin, gorun și fag afectată de incendiu este de aproximativ 35 de hectare.

„Incendiul din comuna Oituz, zona Piatra Şoimului, a fost lichidat astăzi. Cauza probabilă de incendiu o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu.

Situația pompierilor a fost îngreunată de sutele de elemente de muniție rămase neexplodate din timpul Primului Război Mondial, când linia frontului a trecut prin acea zonă. În această privință, pirotehniștii au fost chemați în pădurea din Oituz luni, 1 noiembrie. Pe lângă acest aspect care putea pune în pericol viața pompierilor, terenul accidentat a fost un alt factor care a îngreunat misiunea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Stingerea incendiului a fost o adevărată desfășurare de forțe. Zeci de pompieri de la ISU Bacău, dar și de la ISU Covasna au participat la această misiune, lucrând în trei schimburi. În ajutorul lor a venit și o aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române configurată pentru stingerea incendiilor. Aceasta a fost solicitată de către Departamentului pentru Situații de Urgență. Din fericire, incendiul violent nu a provocat nicio victimă.

"Începând cu ora 8,00, pentru schimbul de efective la locul intervenţiei se deplasează 41 pompieri cu 10 mijloace de la ISU Bacău, 17 pompieri cu 5 mijloace de la ISU Covasna, 18 lucrători şi 5 auto de la Ocolul Silvic Oituz şi 4 voluntari cu un auto de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Oituz. În total sunt 58 pompieri, 10 lucrători ai Ocolului Silvic şi 4 voluntari SVSU", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău în cea de-a cincea zi de intervenții.