Călin Popescu-Tăriceanu scapă de acuzații. Procurorilor li s-a întâmplat ceva incredibil
- Daniel Teodoreanu
- 9 noiembrie 2021, 16:46
Justiția din România ajunge din nou în prim-plan după ce procurorii de la Parchetul General - aceiași care l-au cercetat pe Călin Popescu-Tăriceanu pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale - au cerut achitarea fostului prim-ministru și lider ALDE.
Procurorii citați au cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), achitarea lui Călin Popescu-Tăriceanu. Magistrații au depus concluzii de achitare a faptelor de abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale.
În motivarea acestei măsuri, procurorii au arătat că articolul de lege pe care l-a invocat procurorul care a făcut acuzațiile nu se aplică în speța care l-a vizat pe fostul președinte al Senatului.
În acest dosar, Tăriceanu a fost apărat de avocatul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR). CPT era acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.
Călin Popescu Tăriceanu a fost acuzat deşi Marciu avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică. În acelaşi dosar, Marciu a fost trimis în judecată pentru uzurpare de calităţi oficiale.
Reacție la Parchetul General
Într-un comunicat de presă remis de Parchetul General se arată că din probele administrate a rezultat faptul că, deşi potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, Marciu se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator, el a folosit, totuși, fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului.
Marciu a făcut asta deși avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, în urma unei decizii definitive şi irevocabile a ÎCCJ, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.
Astfel, Cristian Marciu a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări.
În martie 2020, Tăriceanu a fost audiat de procurori și declara atunci că ancheta Parchetului General este neconstituţională şi nelegală. În sprijinul afirmațiilor sale, el sublinia că parlamentarii nu pot fi acuzaţi de abuz în serviciu neavând atribuţii de funcţionari.
Tăriceanu, procurorii și legea
„I-am ridicat doamnei procuror o problemă care este de ordin constituţional. Parchetul îşi permite să ancheteze procedurile parlamentare care se circumscriu votului parlamentarilor. După cum ştiţi, mandatul imperativ este nul.
Deci, o astfel de anchetă este neconstituţională sau anticonstituţională şi nelegală. În al doilea rând, i-am explicat că am respectat toate prevederile din Legea 96/2006, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a Senatului, care stabileşte care sunt atribuţiile preşedintelui.
Acuzaţia de abuz în serviciu aş spune că este o invenţie, pentru că parlamentarii nu pot fi acuzaţi ca un funcţionar. Noi nu avem atribuţii de serviciu, ci cu totul şi cu totul alte obligaţii, care derivă din exercitarea mandatului de parlamentar″, spunea Tăriceanu la acea vreme.