Un nou cutremur a zguduit România! Ce spun specialiștii despre seismele tot mai frecvente

Un nou cutremur a zguduit România! Ce spun specialiștii despre seismele tot mai frecvente Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou cutremur a avut loc în România, în urmă cu doar câteva ore. În ultimii ani, țara noastră este din ce în ce mai zguduită de cutremure, marea majoritate dintre ele fiind semnalate în zona seismică Vrancea. Specialiștii au o explicație cu privire la acest aspect.

Nu există săptămână în care Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) să nu informeze cu privire la un nou cutremur în România. Chiar și astăzi, vineri, 5 noiembrie, la ora locală 10.09, a fost înregistrat unul. Acesta a fost în zona seismică Vrancea și a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter.

Seismele înregistrate în ultima perioadă în țara noastră au loc la adâncimi destul de mari, iar acest lucru explică faptul că ele nu sunt resimțite atât de tare. Spre exemplu, cutremurul de vineri a avut loc la o adâncime de 79 de kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 89 km est de Braşov, 94 km sud de Bacău, 103 km nord-est de Ploieşti, 106 km vest de Galaţi, 109 km nord-vest de Brăila, 152 km nord de Bucureşti, 173 km sud-vest de Iaşi, 176 km nord-est de Piteşti, 202 km est de Sibiu şi 216 km sud-vest de Chişinău.

Conform informațiilor oferite de către Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în luna octombrie au fost înregistrate trei cutremure, cu magnitudini cuprinde între 2 și 2,9 grade pe scara Richter. Cel mai important cutremur din acest an a avut loc pe 26 mai, înregistrând o magnitudine de 4,7 grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce apar din ce în ce mai multe cutremure în zona Vrancea?

Specialiștii au vorbit despre aceste fenomene și susțin că zona Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume. Aici, seismele mari se produc cu anumite regularități, însă în ultima perioadă au fost înregistrate din ce în ce mai multe cutremure, la adâncimi destul de mari.

Cutremurele care au loc în zona seismică Vrancea sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului – INFP.

În această zonă au loc cele mai frecvente seisme, iar ele pot ajunge la magnitudini de până la 7,7 grade Richter. Din fericire, în această zonă, cutremurul este produs la adâncimi destul de mari, fapt care determină energia seismului să se repartizează pe o suprafață mult mai mare. Avantajul acestor tipuri de cutremure este faptul că sunt mai puțin periculoase decât cele de suprafață.

„În medie, în Vrancea se produc cam 4 sau 5 seisme mai importante în fiecare secol (cutremure cu magnitudinea egală sau mai mare de 6,7 grade pe scara Richter), circa 10 seisme de magnitudine 6,0 până la cel mult 6,5-6,6 grade, precum şi peste 100 de cutremure mai slabe, cu magnitudinea mai mare sau egală cu 5,0 pe scara Richter. Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile, din cauza adâncimilor mari la care au loc, şi doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimţite în oraşele mari din sudul şi estul ţării, dar fără urmări. Uneori se mai produc şi cutremure de tip crustal, cu efecte locale, dar cu magnitudini mici, care rareori ating 5 grade pe scara Richter”, au arătat cei de la cutremure.net.