Top 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Agatha Christie
- Ramona Rotaru
- 30 octombrie 2021, 08:08
Este aproape imposibil ca cineva să nu fi auzit măcar o singură dată de Agatha Christie, una dintre cele mai apreciate scriitoare de romane polițiste. Personajele sale principale, Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”. În timp ce crimele din poveștile ei sunt elucidate până la final, viața scriitoarei are unele secrete bine ascunse.
Agatha Mary Clarissa este numele real al celebrei scriitoare de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. S-a născut pe 15 septembrie 1890, în Marea Britanie, și se bucură de un statul destul de înalt cu privire la scrierile din domeniul crimelor. Cel mai celebru personaj al său este simpaticul detectiv Hercule Poirot, însă are și serii întregi în care misterul este elucidat de Miss Jane Marple.
Când Agatha Christie a ajuns la vârsta de 11 ani, tatăl ei s-a stins din viață și a urmat o copilărie cufundată în studiu și scris. Mama sa, Clarissa Margaret Boehmer, a decis ca micuța să studieze acasă și o încuraja încă de la o vârstă fragedă să scrie diverse povești. Atunci când a împlinit vârsta de 16 ani, Agatha este trimisă să studieze pianul la celebra școală a Doamnei Dryden din Paris.
Legat de viața personală, scriitoarea de romane polițiste s-a căsătorit pentru prima dată în 1914, cu un aviator, colonelul Archibald Christie. La cinci ani de căsnicie, Agatha Christie aduce pe lume o fată, Rosalind Hicks. În timpul căsniciei, lucrează într-un spital, apoi într-o farmacie. Această experiență a ajutat-o extrem de mult în ceea ce privește operele sale, multe dintre crime fiind făcute prin otrăvire. În anul 1920 apare pe piață primul roman semnat de Agatha Christie, "Misterioasa Afacere de la Styles". Această operă este și cea care îi dă viață lui Hercule Poirot.
Cea de-a două căsnicie și romanele celebrei Agatha Christie
În anul 1926, colonelul Archibald Christie este decis să divorțeze, după ce îi mărturisește soției sale că s-a îndrăgostit de o altă femeie. La patru ani distanță, în 1930, Agatha Christie se căsătorește din nou, de data aceasta cu un bărbat cu 14 ani mai tânăr decât ea. Căsnicia cu arheologul Max Mallowan a fost fericită la început, însă au urmat multiple infidelități din partea soțului peste care scriitoarea a trecut. Au călătorit mult împreună prin Orientul Mijlociu, ceea ce i-a adus inspirație pentru o parte din romanele celebre.
Agatha Christie se stinge din viață la 85 de ani, pe 12 ianuarie 1974 din cauze naturale. Decesul a avut loc la reședința Winterbrook de lângă Wallingford, în Oxfordshire, și a fost înmormântată în cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. După moartea celebrei scriitoare, operele sale nu au rămas în van. Rosalind Hicks, fiica Agathei Christie, a continuat să consolideze reputația mamei sale. Aceasta a murit exact ca mama sa, la 85 de ani, din cauze naturale. Drepturile de autor au fost moștenite de Mathew Prichard, nepotul scriitoarei, care se ocupă și astăzi de gestionarea romanelor polițiste ale bunicii sale.
Agatha Christie a lăsat în urma sa un număr impresionat de opere, care încântă și în ziua de astăzi iubitorii de mister. A publicat 80 de romane și nuvele, dar și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi. Peste 2 miliarde de exemplare ale cărților scrise de ea au fost publicate. Toate operele sale au ținut cititorii cu sufletul la gură, însă și viața ei personală este una captivantă. Există o serie de dezvăluiri mai puțin cunoscute publicului larg.
Top 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Agatha Christie
1. Primul roman este scris în urma unei provocări
"Misterioasa afacere de la Styles" este primul roman pus sub semnătura celebrei autoare. El îi dă viața detectivului Hercule Poirot și ne prezintă povestea unui soldat aflat în concediu medical, care se trezește implicat într-o otrăvire la moșia unui prieten. Agatha Christie a fost încă de mică pasionată de citit și scris, însă nu a avut niciodată curaj să scrie un roman. Provocarea a venit de la sora sa, Madge. Acum, "Misterioasa afacere de la Styles" este un roman cunoscut, însă inițial publicarea sa a fost refuzată de șase edituri.
2. Hercule Poirot este imaginea unei persoane reale
Celebrul detectiv belgian care are o colecție întreagă de mistere rezolvate a fost inspirat din realitate. În 1910, în timp ce se afla într-un autobuz, privirea Agathei Christie a rămas ațintită pe unul dintre călători. Acesta era un belgian, cu un stil ciudat de a-și aranja părul facial. După ce a văzut această imagine, în mintea scriitoarei s-a conturat imediat un personaj. Un detectiv mic de înălțime, cu o mustață ciudată dar la care ține extrem de mult și cu o abordare de gentleman în rezolvarea crimelor.
3. După divorț, a dispărut fără urmă timp de 10 zile
Decizia primul soț de a o părăsi nu a fost deloc pe placul celebrei scriitoare de romane polițiste. Fără să se cunoască motivul exact, a anunțat la poliție că se teme pentru viața ei și a dispărut de acasă. Timp de 10 zile a fost de negăsit, însă poliția i-a dat de urmă într-un hotel de cură la Harrogate, în Yorkshire, unde stătea sub numele de Teresa Neele. Atunci când și-a înscenat dispariția, Agatha Christie era deja celebră în lumea cărților pline de mister și crime, așa că mulți susțin că evenimentul a fost creat pentru publicitate.
4. Agatha Christie ura să facă fotografii de autor
Celebra scriitoare de romane polițiste nu era o persoană timidă și iubea chiar să facă poze în timpul călătoriile sale. Îi plăcea să se lase fotografiată, însă ura ca acestea să apară pe cărțile semnate de ea. Mulți consideră că această decizie a fost luată din dorința de a păstra un anonimat cu privire la imaginea ei sau prefera să nu fie recunoscută în public.
5. A depus un jurământ de scriitoare de romane polițiste
Deși pare un lucru extrem de ciudat, este vorba despre un club al scriitorilor despre crime, înființat 1928 de scriitorul Anthony Berkeley. Prin acest jurământ, ei promiteau să nu ascundă detaliile crimelor față de cititori și să nu folosească substanțe otrăvitoare inventate. În anul 1956, Agatha Christie a preluat rolul de președinte de omoare, însă a pus o condiție: să nu țină niciodată un discurs.
6. A încercat să se apuce de fumat, însă fără succes
De obicei, această poveste cu fumatul este total invers față de ceea ce a încercat Agatha să facă. Fumatul era un obicei extrem de popular după sfârșitul Primului Război Mondial. Scriitoare a mărturisit că a încercat din răsputeri să se apuce și ea de fumat, însă fără succes, eșec care a dezamăgit-o.
7. Mousetrap, o piesă de teatru care nu va muri niciodată
În anul 1947, regina Maria și-a dorit extrem de mult o piesă radiofonică cu o crimă. Agatha Christie a făcut una care a devenit extrem de celebră. În anul 1952 a fost pentru prima dată când piesa a fost pusă în scenă la West End, în Londra. Piesa a rulat cu regularitate, însă a fost întreruptă în 2020 din cauza pandemiei provocate de COVID-19. Cel mai longeviv spectacol de la West End, cu peste 27.500 de reprezentații. Piesa este o poveste despre un grup de oameni, prinși într-o cabană înzăpezită, printre care se află și un criminal. Finalul este unul destul de controversat, așa că publicul este rugat să nu divulge nimic din ceea ce se întâmplă până la finalul poveștii.
8. Unul dintre romane este dedicat unui cuplu ce care l-a cunoscut personal
Știm extrem de bine faptul că operele celebrei scriitoare sunt fictive, însă unul dintre romane a fost conceput pe baza unor personaje reale. Arheologul Sir Leonard Woolley era șeful celui de-al doilea soț al Agathei, a cărui soție i-a interzis scriitoarei să stea în tabăra de săpături din Mesopotamia. Întâmplarea i-a fost sursă de inspirație scriitoarei, dedicând cartea "Crimă în Mesopotamia" soților Woolley. Victima era soția unui director de teren de arheologie, care a fost bătută cu un buzdugan antic.
9. Poți închiria casa unde a locuit Agatha Christie
Această veste poate fi un vis devenit realitate pentru fanii celebrei scriitoare de romane polițiste. Fosta ei casă, din Devonshire, Anglia, stă la dispoziția celor care doresc să intre măcar pentru o noapte în papucii „Reginei Crimei”. Locuința a fost ca un refugiu pentru Agatha Christie în anii 1950, iar prețul pentru o singură noapte este de 500 de dolari. Nu tot ceea ce se află în reședință a aparținut scriitoarei, însă pianul și câteva obiecte de mobilier au fost cele utilizate de ea.
10. Hercule Poirot a avut parte de un "necrolog" în The New York Times
Celebrul detectiv are o serie întreagă de crime rezolvate, fiind peste 40 de romane a căror personaj principal este Hercule Poirot. La un moment dat, Agatha Christie s-a plictisit de acest personaj și a decis ca în romanul "Curtain" din 1975 acesta să își găsească sfârșitul. Vestea nu a fost deloc una pe placul fanilor simpaticului detectiv, iar publicația New York Times a publicat pe prima pagină un "necrolog" pentru personaj.