Intră PSD la guvernare? Chestionar de ultimă oră, pe SMS, în rândul social-democraților

Intră PSD la guvernare? Chestionar de ultimă oră, pe SMS, în rândul social-democraților Sursa foto: Arhiva EVZ

 Conducerea PSD a decis joi, în urma unei ședințe, să participe la o discuţie cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. Liderul social democraților, Marcel Ciolacu, a și spus că întâlnirea va avea loc la sediul PSD. Până atunci, a existat și un sondaj în rândul membrilor de partid.

Se poate vorbi, astfel, de o pregătire a PSD pentru guvernare. Practic o refacere a USL-ului.

Chestionar în rândul social-democraților

Mai mulți social-democrați au fost chestionați prin SMS, dacă „Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?”.

Ca variante de răspuns era specificate, în ordine: „da”, „nu”, „nu știu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părerile sunt impărțite. Primarii din teritoriu se plâng că banii au fost dați de Cîțu doar liberalilor și nu ar fi de acord cu o guvernare alături de PNL.

„Am luat decizia să ne vedem cu premierul desemnat. E şi normal să ne vedem cu premierul desemnat, e un moment destul de dificil prin care trece România”, a spus Marcel Ciolacu, după şedinţa conducerii PSD.

Liderul PSD a afirmat că solicitarea a venit din partea premierului desemnat şi că întrevederea va avea loc la sediul Partidului Social Democrat.

PSD acceptă discuțiile cu Nicolae Ciucă

Cât despre o eventuală discuție cu conducerea PNL, Ciolacu a fost foarte explicit: „Pentru ca Partidul Social Democrat să accepte o întâlnire și o discuție cu reprezentanții PNL este nevoie ca liberalii să-și schimbe deciziile prin care au stabilit că nu discută cu PSD”.

El a mai afirmat că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea, mult invocată în ultima perioadă, a anticipatelor.

În prezent în PSD părerile sunt împărțite. Un curent pozitiv pentru susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR și un altul care nu este de acord cu această variantă. Este așteptată o decizie finală în forurile de conducere ale partidului, mai ales că aparența de consultare a membrilor a fost îndeplinită.

Vom vedea ce cuvânt de spus va avea liderul Marcel Ciolacu, care afirma cu doar câteva ore înainte că „PSD nu poate face parte dintr-un Guvern fără să aibă premierul din partea PSD”.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, să formeze un nou guvern, după ce cabinetul propus de Dacian Cioloș a fost respins de Parlament.