Calendar Ortodox, 15 octombrie. Sfântul Mucenic Luchian, preotul Antiohiei celei mari

Calendar Ortodox, 15 octombrie. Sfântul Mucenic Luchian, preotul Antiohiei celei mari

Calendar Ortodox 15 octombrie. Părinții Sfântul Sfințit Mucenic Luchian, sărbătorit în calendarul ortodox, au fost binecredincioși, iar copilul a fost crescut, până la vîrsta de 12 ani, în credința creștină.

La vârsta de 12 ani a rămas orfan de ambii părinți. Iar după ce și-a împărțit averea moștenită săracilor, tânărul, eliberat de grijile lumești s-a dedicat cercetării Cărților Sfinte.

Cu ajutorul vestitului dascăl Macarie din Edesa a avansat în cunoaşterea Sfintei Scripturi și, astfel, a fost rânduit preot în Antiohia. Dornic de învățătură și să-i învețe și pe alții, aici a înfiinţat şcoli unde tinerii studiau Cărțile Sfinte.

Despre Sfântul Sfințit Mucenic Luchian se spune că era atât de cuprins de dorința de a învăța încât mânca doar o dată în zi, pâine și apă. Iar uneori, ajuna chiar și o săptămână.

Astfel, a pus în slujba Bisericii o nouă copie a Cărților Sfinte traduse în limba greacă.

Calendar Ortodox. Băgat în temniță de oamenii lui Maximilian Galeriu

Călătorind în Nicomidia, preasfințitul părinte a fost prins de ostaşii lui Maximian Galeriu, în timpul prigoanei împăratului Diocleţian (284-305). A fost dus la judecată, însă pe parcursul drumului, a reușit să convingă 40 de soldați să treacă la dreapta credință. Aceștia vor primi, mai târziu, moartea ca mucenici.

Cât a fost ținut în temniță, Sfântul Luchian a scris o carte, pe care a dăruit-o Bisericii din Nicomidia, care cuprindea tot Vechiul şi Noul Testament. Lucrarea sa a îndreptat greşelile ce se strecuraseră în Scriptură, atât din graba copiştilor, cât şi din răutatea ereticilor.

Venind odată la el în temniță, câțiva creștini i-au adus pâine și vin, și l-au întrebat unde să le lase. Cum acesta stătea întins, neputincios, le-a răspuns: „Pe pieptul meu să le puneți, și va fi pristol viu al Dumnezeului celui Viu”.

Și astfel, s-a săvârșit dumnezeiasca liturghie pe pieptul Sfântului. A doua zi, Luchian şi-a dat duhul în temniţă, dar nu înainte să apuce să strige de trei ori: „Sunt creştin!”

Trupul sfântului a fost aruncat în mare

După moartea Sfântului, slujitorii care i-au dat vestea lui Maximian au primit poruncă să-i arunce trupul în mare, să fie hrană peștilor. Slujitorii au făcut după porunca împăratului şi, legându-l de o piatră, au aruncat în apă trupul Sfântului Luchian.

Treizeci de zile a stat acesta în mare, până a fost găsit de unul dintre ucenicii săi, Glicherie. Sfântul i s-a arătat acestuia în vis și i-a spus să meargă pe malul mării, să-i găsească corpul și să i-l îngroape după rânduială.

Şi a ieşit Glicherie la mal împreună cu alţi creştini şi au căutat trupul sfântului ca să-i îndeplinească dorința. Și, în vreme ce căutau, niște delfini au ieșit din mare purtând trupul mucenicului nestricat. Delfinii au împins trupul spre uscat, iar credincioşii, l-au luat și l-au îngropat cu mare cinste.

După mulţi ani, Sfânta Împărăteasă Elena, maica lui Constantin, a ridicat o biserică în numele sfântului mucenic, deasupra mormântului său.

Ne puteți urmări și pe Google News