Paradisurile fiscale ale VIP-urilor și guvernanților: Au fost făcute publice documentele anchetei "Pandora Papers"

Paradisurile fiscale ale VIP-urilor și guvernanților: Au fost făcute publice documentele anchetei "Pandora Papers"

RAI NEWS (Italia): De la Regele Iordaniei Abdallah al II-lea la fostul prim-ministru britanic Tony Blair și de la primul ministru ceh, Andrei Babis, la președintele Keniei, Uhuru Kenyatta: sunt numeroși politicieni și VIP-uri implicați în ancheta "Pandora Papers" cu privire la bogățiile ascunse în paradisurile fiscale, realizată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).

Din anchetă, pentru care au colaborat aproximativ 600 de jurnaliști, ies la iveală 35 de nume de actuali sau foști lideri politici mondiali și peste 300 de nume de antreprenori și VIP-uri.

Abdallah al II-lea, potrivit anchetei, ar fi creat cel puțin 30 de companii offshore, prin intermediul cărora a cumpărat 14 case de lux în SUA și în Marea Britanie în valoare de peste 106 milioane de dolari. Babis ar fi plasat, în schimb, 22 de milioane de dolari în companii offshore, pe care apoi le-a folosit pentru a cumpăra un castel în sudul Franței. Tony Blair, împreună cu soția sa Cherie, ar fi economisit, în schimb, peste 350.000 de euro în taxe de timbru la achiziționarea unui birou în Londra. În documente apar și nume de bărbați și femei din anturajul președintelui rus, Vladimir Putin.

"La cinci ani după "Panama Papers" - se citește în relatarea publicației "L'Espresso" - o nouă anchetă jurnalistică internațională și mai amplă dezvăluie bogățiile ascunse în paradisuri fiscale a mii de oameni puternici din întreaga lume. Sunt 35 de șefi de stat și de guvern, peste 300 de politicieni din peste 90 de națiuni: miniștri, lideri de partid, parlamentari, împreună cu generali, șefi ai serviciilor secrete, manageri publici și privați, bancheri, industriași".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Noile documente, numite "Pandora Papers", scot la iveală o multitudine de afaceri miliardare cu numele beneficiarilor, păstrate până acum în secret. Lista acționarilor protejați de vălul companiilor offshore îi include pe premierul Republicii Cehe, ministrul olandez al Economiei, fostul premier britanic Tony Blair, regele Iordaniei și președinții unor țări precum Ucraina, Kenya, Chile, Ecuador. Numele multor vedete din sport, modă și divertisment apar, totodată, pe listă. Dar sunt și foști teroriști, traficanți de droguri și șefi ai mafiei, inclusiv italieni, cu trezorierii lor".

Ancheta, coordonată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), se numește "Pandora Papers", deoarece dezvăluie evaziuni fiscale la nivel mondial. Peste 11,9 milioane de documente cu numele a peste 29.000 de beneficiari ale unor companii offshore, necunoscute până ieri. În spatele documentelor puse pe numele administratorilor, apar pentru prima dată investițiile și averile din străinătate ale politicienilor europeni și sud-americani, ale dictatorilor africani, miniștrilor asiatici și șeicilor arabi. Seifurile secrete a 46 de oligarhi ruși. Companiile offshore care elimină impozitele pentru peste 130 de multi-miliardari americani, indieni, mexicani și din alte națiuni.

Rezultatele anchetei, care a durat aproape doi ani, sunt fructul muncii colective a peste 600 de jurnaliști de la 150 de ziare internaționale, inclusiv "L'Espresso" în exclusivitate pentru Italia. De la "Washington Post" la "Le Monde", de la "BBC" la "El Pais", de la site-urile rusești la ziarele sud-americane, indiene, australiene și africane, de la "L'Espresso" la televiziunile suedeze și germane, jurnaliștii din 117 națiuni diferite s-au angajat să lucreze împreună, să facă schimb în fiecare zi de știri și documente, fotografii și contacte, pe o platformă informatică dezvoltată de consorțiu.

În muntele de documente ale anchetei "Pandora Papers" se află multe alte nume italiene, care nu au mai fost menționate până acum: vedete din fotbal, modă și divertisment, politicieni și familiile acestora, evazioniști fiscali cu consultanții lor, mafioți cu trezorierii lor.

Traducere: RADOR