Alexandru Rafila dă verdictul. De ce nu funcționează sistemul medical: „Acredităm nişte hârtii”
- Ionel Sclavone
- 3 octombrie 2021, 16:47
Spitalele nu sunt sigure deoarece instituțiile care trebuie să se ocupe de acreditarea acestora nu fac decât să analizeze niște hârtii.
Medicul Alexandru Rafila susține că acesta este motivul pentru care sistemul de sănătate se confruntă cu atât e multe probleme. Medicul a făcut aceste declarații în contextul incendiului de la spitalul de boli infecțioase de la Constanța unde au murit șapte pacienți. Potrivit acestuia, obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în situaţii ca cea de la Constanţa.
„Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (...) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (...) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă - ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (...) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi 24.
Medicii sunt obligați să improvizeze
Medicul a precizat, în acest context că a devenit o obișnuință ca medicii și lucrătorii din spitale să lucreze în condiții improprii, improvizând sau adaptându-se în situații dificile. Iar „obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii” ca cea de la Constanţa.
Alexandru Rafila a dat ca exemplu situația în care medicii sunt obligați să recurgă la tot felul de artificii pentru că paturile din secțiile de Terapie Intensivă nu sunt prevăzute cu prize suplimentare. Aceasta în condițiile în care este nevoie de mai multe paturi pentru a face față pacienților cu probleme grave.
Medicul Alexandru Rafila a mai afirmat că standardele de calitate prevăzute în normativele și reglementările medicale sunt bune, însă acestea nu sunt respectate. Alexandru Rafila a precizat că soluția ar fi să trecem de la bifatul căsuțelor dintr-un formular la punerea în aplicare a ceea ce se prevede în normative.
Tragedia de la Constanța
Un incendiu devastator a avut loc vineri, la spitalul municipal de boli infecțioase din Constanța. Focul a izbucnit în secția de Terapie Intensivă, iar șapte pacienți bolnavi de COVID-19 au decedat. Ceilalți pacienți au fost evacuați pe fereastră pentru operativitate. Chiar dacă pompierii au intervenit în câteva minute, operațiunea de salvare s-a încheiat cu victime.
În urma primelor verificări s-a stabilit că spitalul din Constanța nu îndeplinea o serie de condiții obligatorii pentru a putea funcționa în condiții de siguranță.
Stela Halichidis, managerul spitalului din Constanța, a vorbit despre tragedia petrecută, povestind că a finanțare pentru o instalație de detecție, semnalizare și avertizare la incendii, precum și autorizație de securitate în caz de incendiu. Însă zadarnic.