Guvernul vrea să elimine pragul de incidență de 6 la mie: Elevii trebuie să meargă la școală
- Sabina Popescu
- 29 septembrie 2021, 12:12
Guvernanții vor să decidă eliminarea pragului de infectare de 6 cazuri COVID-19 la mia de locuitori astfel încât unitățile școlare să rămână deschise, iar elevii să poată să-și susțină cursurile cu prezență fizică. Decizia ar urma să fie luată miercuri, 29 septembrie, alături de amplificarea testării în școli și extinderea regulilor aplicate în funcționarea grădinițelor în anul școlar 2021-2022, potrivit surselor edupedu.ro.
Autoritățile vor să mențină școlile deschise, chiar și la rate de incidență record. Astfel, miercuri va avea loc o ședință a miniștrilor și specialiștilor din Sănătate implicați în decizia guvernamentală, la care va fi luată hotărârea de eliminare a pragului de infectare amintit, alături de amplificarea testării în școli și extinderea în școli a regulilor aplicate în funcționarea grădinițelor în anul școlar 2021-2022, spun sursele.
Școlile vor rămâne deschise și la rata de incidență de 6 cazuri de infectare la mia de locuitori
Propunerea ar fi venit chiar din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a susținut extinderea testării în școli și funcționarea acestora pe modelul grădinițelor în ceea ce privește regulile aplicate pe perioada pandemiei de COVID-19.
Potrivit reglementărilor actuale, grădinițele se închid la intrarea localității în carantină, decizie luată de autorități independent de rata de infectare.
„Am primit la minister 183 de petiții – părinți, profesori – pentru trecerea școlii în online și 175 de petiții pentru păstrarea școlilor deschise cu prezență fizică. Nu vom decide în funcție de diferența asta, sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de şase la mie, sunt foarte speriați. Îmi cer scuze… sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall sau alte locuri. Interesul copiilor este să nu se întrerupă școala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Dacă oprim școlile, acei copii vor sta în alte locuri, pentru că au posibilitatea să meargă, sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din perspectivă sanitară”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Epidemiologul Octavian Jurma critică autoritățile: „Nu putem fi atât de naivi încât să ne închipuim că nu se doarme bine de grija noastră”
Medicul epidemiolog Octavian Jurma critică autoritățile în contextul situației epidemiologice actuale, când copiii sunt obligați să meargă la școală fizic din cauză respectării unor „criterii birocratice”, nicidecum a celor epidemiologice. Deși au promis că vor fi pregătite pentru situațiile prezente, „conceptul de urgenţă, adică de pericol iminent care trebuie evitat cu măsuri imediate, lipseşte cu desăvârşire din atitudinea autorităţilor în acest val”, a subliniat epidemiologul.
Autoritățile dau dovadă de lipsă de iresponsabilitate chiar și în valul patru al pandemiei de coronavirus. În teritorii în care situația epidemiologică s-a înrăutățit, iar școlile ar trebui să fie închise, părinții sunt obligați să își trimită copiii la școală, în ciuda ratei de incidență, iar asta pentru că pragul de incidență pentru întreaga săptămână școlară se stabilește vinerea.
„Până vineri, incidenţa poate ajunge cu uşurinţă la 9 la mie. Părinţii sunt deci obligaţi să îşi trimită copiii la şcoală la o incidenţa infernală, la care şcoala trebuia închisă, doar pentru că aşa a stabilit un comitet politic: se respectă un criteriu birocratic «vineri», nu un criteriu epidemiologic «a două zi după ce se activează scenariul roşu». Conceptul de urgenţă, adică de pericol iminent care trebuie evitat cu măsuri imediate, lipseşte cu desăvârşire din atitudinea autorităţilor în acest val.
Toată lumea are timp în valul 4: «Vom vedea când vom ajunge acolo», «se va întruni comitetul şi vor decide», «vom întreba specialiştii». Singurii care nu au timp sunt medicii şi cei care s-au infectat sau urmează să se infecteze tocmai pentru că fie ignorăm cele mai elementare măsuri de prevenţie şi protecţie în pandemie, fie le luăm mult după ce ar fi fost necesare”, a notat medicul Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.