Moda s-a "născut" acum cel puțin 120.000 de ani. Descoperire fabuloasă într-o peșteră din Maroc

Moda s-a "născut" acum cel puțin 120.000 de ani. Descoperire fabuloasă într-o peșteră din Maroc

Oricât de schimbătoare ar fi, moda este o preocupare exrem de veche a oamenilor. Oamenii de știință au descoperit unelte de os vechi vechi de 120 000 de într-o peșteră din Maroc

Cele 62 de unelte  primitive de os par să fi fost folosite pentru a face obiecte de îmbrăcăminte din pielea și blana animalelor ucise.

Oamenii poartă haine de aproximativ 170 000 de ani

Se crede că Homo sapiens a început să poarte haine acum aproximativ 170.000 de ani, cu toate acestea, arheologii au găsit abia acum instrumente fabricate special pentru a prelucra pieile și blănurile. Acestea au fost folosite se pare cu 90.000 până la 120.000 de ani în urmă. Cercetările anterioare indicau faptul că abia acum 40.000 de ani oamenii au început să-și încropească facă haine potrivite lor folosind ace și fire.

Cele mai vechi unelte folosite de oameni

Cele mai vechi instrumente cunoscute deocamdată sunt uneltele de piatră  din Etiopia, care datează de aproximativ 2,6 milioane de ani.

În Acheulean - cu până la 1,76 milioane de ani în urmă - au început să apară topoare mari din piatră, de obicei din silex și cuarțit.

Spre sfârșitul acestei perioade, instrumentele au devenit mai rafinate și apoi au urmat așa-numita tehnică Levallois, care a văzut crearea de răzuitoare, tăietoare și ace.

Cu aproximativ 50.000 de ani în urmă, uneltele de silex mai rafinate și specializate au fost fabricate și utilizate de către neandertalieni.

Pe măsură ce cultura umană a avansat, au fînceput să fie folosite instrumente precum cârligele pentru pește, nasturii și acele de os.

Uneltele din Maroc erau folosite pentru răzuire

Cât privește instrumentele descoperite în Maroc, „aceste instrumente de os au forme și poartă semne care indică faptul că au fost folosite pentru răzuirea pieilor și a blănurilor”, susține Emily Hallett de la Institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane din Germania.

„În același timp, am găsit un model de semne tăiate pe oasele de carnivore din Peștera Contrebandiers care sugerează că oamenii nu vânează carnivorele pentru carne, ci le jupoaie pentru blana lor.”

Îmbrăcămintea din blană și piele a jucat probabil un rol important în capacitatea primilor oameni de a se deplasa în părți mai reci ale lumii în timpul Pleistocenului.

Cele mai vechi dovezi arheologice privind îmbrăcămintea la oamenii antici suntinstrumentele din piatră găsite în situri arheologice cum ar fi Gran Dolina din Munții Atapuerca spanioli, datate în urmă cu aproximativ 780.000 de ani, care ar fi putut fi folosite pentru a pregăti pieile de animale.

Există dovezi și mai clare din partea neanderthalienilor, care au trăit în urmă cu 400.000 de ani în urmă, deoarece modelul musculaturii de pe brațele lor a sugerat că se ocupau de pregătirea pielii a blănurilor.

Dar pentru oamenii moderni, îmbrăcămintea nu a fost purtată până acum cel puțin 170.000 de ani în Africa.

Cu toate acestea, nu se știu prea multe despre tradiția îmbrăcămintei și fabricării acesteia, deoarece blana și alte materiale organice nu rezistă timpului,

Noile descoperiri oferă „dovezi proxy extrem de sugestive pentru cele mai vechi îmbrăcăminte din evidența arheologică”, potrivit autorilor studiului, notează Daily Mail.

 

Ne puteți urmări și pe Google News