Toată omenirea este în pericol. Un ucigaș mai periculos decât fumatul ne scurtează viața cu șase ani

Toată omenirea este în pericol. Un ucigaș mai periculos decât fumatul ne scurtează viața cu șase ani

Poluarea aerului reduce viața a miliarde de oameni cu până la șase ani, potrivit unui nou raport, făcându-l un criminal mult mai mare decât fumatul, accidentele de mașină sau HIV / SIDA .

Arderea cărbunelui este principalul vinovat, au spus cercetătorii, iar India este cea mai afectată, cetățeanul mediu murind cu șase ani mai devreme. China a redus poluarea aerului în ultimii șapte ani, dar aerul murdar reduce încă 2,6 ani din viața oamenilor.

Arderea combustibililor fosili cauzează poluarea aerului. La criza climatică se adăugă incendiile, completând un cerc vicios, au declarat oamenii de știință.

Poluarea aerului este cea mai mare amenințare externă pentru sănătatea umană de pe planetă

Blocările din cauza coronavirusului reduc poluarea, în timp ce incendiile din vestul SUA au provocat poluare gravă pe cealaltă parte a continentului până la New York.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poluarea aerului este cea mai mare amenințare externă pentru sănătatea umană de pe planetă și nu este recunoscută pe scară largă sau nu este recunoscută cu forța și vigoarea la care ar trebui”, a spus prof. Michael Greenstone de la Universitatea din Chicago. Greenstone și colegii săi au dezvoltat Indexul calității vieții aerului (AQLI), care transformă nivelurile de poluare a aerului în impactul lor asupra speranței de viață.

Cetățeanul global mediu pierde 2,2 ani de viață odată cu nivelurile actuale de poluare a aerului și, dacă nu se schimbă nimic, acest lucru se ridică la 17 miliarde de ani pierduți, a spus Greenstone. „Ce altceva de pe planetă determină oamenii să piardă 17 miliarde de ani de viață?”

„Mai mult decât atât, nu doar lăsăm să se întâmple, ci chiar îl provocăm”, a spus el.

„Cel mai izbitor lucru este că există țări mari în care, în mod efectiv, o combinație a normelor guvernamentale și societale aleg să permită oamenilor să ducă o viață dramatică mai scurtă și mai bolnavă”. El a spus că trecerea la energie mai curată și aplicarea măsurilor de calitate a aerului la centralele electrice existente au redus poluarea în multe țări.

Raportul a estimat numărul de ani suplimentari de viaţă care s-ar obține în cazul în care nivelurile de poluare a aerului în țara lor au fost reduse la liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății.

În India, cifra este de 5,9 ani - în nordul țării 480 de milioane de oameni respiră poluare de 10 ori mai mare decât în ​​orice altă parte a lumii, au spus oamenii de știință. Reducerea poluării ar adăuga 5,4 ani în Bangladesh și Nepal și 3,9 ani în Pakistan .

În Africa centrală și de vest, impactul poluării cu particule asupra speranței de viață este comparabil cu HIV / SIDA și malaria, dar primesc mult mai puțină atenție, se arată în raport. De exemplu, persoana medie din delta Nigerului va pierde aproape șase ani de viață.

China a început un „război împotriva poluării” în 2013 și a redus nivelurile cu 29%. Acest lucru adaugă o medie de 1,5 ani la vieți, presupunând că reducerile sunt susținute, au spus oamenii de știință, și arată că este posibilă acțiunea rapidă.

„Cărbunele este sursa problemei în majoritatea părților lumii”, a spus Greenstone

„Dacă aceste costuri de sănătate ar fi încorporate în prețuri, cărbunele ar fi necompetitiv în aproape toate părțile lumii.”, a mai spus cercetătorul. Gazele fosile sunt semnificativ mai puțin poluante decât cărbunele și Japonia a declarat în iunie că va oferi 10 miliarde de dolari sub formă de ajutoare pentru proiectele de decarbonizare a energiei din sud-estul Asiei , inclusiv centralele electrice pe gaz.

Dar arderea gazului încă determină încălzirea globală și Christiana Figueres, fostul șef ONU pentru climat, a declarat: „Să fim clari, gazul nu este o alternativă la cărbune și nici nu este un combustibil de tranziție. Investițiile în gaz trebuie să se oprească imediat dacă se va ajunge la neutralitatea carbonului până în 2050”.

Raportul AQLI se bazează pe cercetări care compară ratele de deces ale persoanelor care trăiesc în locuri din ce în ce mai puțin poluate, problemele cardiace și pulmonare fiind cea mai mare sursă de decese timpurii. Analiza se bazează pe poluarea cu particule mici. Estimările poluării aerului din întreaga lume au fost derivate din datele satelitului la o rezoluție de 6 km, scrie theguardian.