Barosanilor politici, alungați fluturii din cap și guvernați pentru români! Două variante posibile

Barosanilor politici, alungați fluturii din cap și guvernați pentru români! Două variante posibileSursa: Arhiva EVZ

V-a tras un perdaf aseară președintele țării la toți care vă înfruptați acum din tortul puterii politice. Mai ales vouă, liberalilor, care vă lăudați că sunteți cu el într-un parteneriat politic.

Criticile dure au fost, deopotrivă, și pentru cei din USR-PLUS, care fac într-una scandal ca să crească în sondaje peste infimul procent la care a ajuns PNL, decât să guverneze și să administreze. UDMR n-a reușit să facă mai nimic pentru comunitatea lor, că nici maghiarii din Covasna și Harghita nu o duc mai bine ca în restul țării. Ba pe ei îi mai și mănâncă sau jefuiesc urșii. PSD e prea... vocal în bula lui de unde nu răzbate un sunet sau vreo soluție. Au ales strategia tăcerii, să le fie de bine! La fel, și dinspre AUR și ce se mai numește Opoziție, ceața e densă și poporul nu se mai vede.

Înainte să iasă la urecheală publică, președintele Klaus Iohannis știa că premierul Cîțu îl demite pe ministrul Justiției Stelian Ion. Desigur, prevedea și mutarea pe care urma să o facă USR-PLUS, că de aceea le-a cerut public responsabilitate, să nu arunce țara în haos.

Barosanilor politici nici că le-a păsat prea mult. Premierul Florin Cîțu și-a umflat pieptul și a ieșit la declarații în fața presei ca să anunțe personal că l-a trimis acasă pe partenerul de coaliție de la USR care nu a vrut să semneze proiectul prin care Guvernul vrea să pompeze banii în primării. Mai ales în cele din mediul rural, ca să-i scape pe țărani de wc-urile din curte și să le asfalteze drumurile. Miniștrii și oamenii lui Barna și Cioloș au reacționat imediat și au amenințat că rup coaliția și ies de la guvernare dacă Ion al lor e revocat de la Justiție.

Acuzațiile au început să curgă din ambele părți. Șantaj, țipau liberalii. Afaceri mafiote, hoție și interes pentru alegerile interne - vărsau hârdăul useriștii-plusiști peste urmașii brătienilor. S-au culcat cu toții după ce le-au spus românilor că ei nu vor mai conduce țara împreună. Cu cornul în pernă, poate că fluturii din cap își vor lua azi zborul și barosanii politici din ambele tabere vor găsi calea să rămână la ciolan. Cel mai probabil așa se va întâmpla.

Cât va dura criza și ce mutări vor mai face până să ajungă să guverneze din nou, e greu de prevăzut. Dar vor juca destul, cred eu.

Poporul e supărat, fierbe cu scumpirile, cu pensiile, cu facturile la electricitate și gaze, cu restricțiile de pandemie. Până când capacul nu va fi pus pe oala nemulțumirilor, iar pâine va fi uitată în favoarea circului, Cîțu, Barna și Cioloș tot vor sta în negocieri. Inclusiv cu președintele.

Aceasta ar putea fi o variantă. Dar ar mai putea exista una, dacă înțelegem din ce a spus Klaus Iohannis că nu e chiar mulțumit de Guvernul Cîțu. El a cerut aseară soluții. Și să se „transforme în beneficii pentru cetățeni” cifrele economice bune despre care vorbește mereu Cîțu.

„În economie sunt semne promițătoare și, încă de anul trecut, au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții. Suntem în mod cert pe direcția corectă, dar nu este suficient să ne raportăm doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multă empatie, de mai multă implicare și de rezultate concrete pentru oameni", a spus președintele.

El a cerut Guvernului să găsească soluții și să se pună accent pe investiții în favoarea românilor.

„Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici. Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbția de fonduri europene, protejarea veniturilor - acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze", a mai declarat Iohannis.

Așadar, dacă alianța Barna-Cioloș rămâne pe poziție și iese de la guvernare, ca să se depășească criza președintele ar putea găsi soluția să-i dea un brânci din barcă lui Cîțu. Rămâne USR-PLUS la masă, să fie majoritate, că premieri se mai găsesc. Să nu-l uităm pe „antrenatul” Robert Sigartău. Și nici chiar pe Ludovic Orban care, cu uimitoare siguranță, a tot spus că el va câștiga alegerile din PNL de la sfârșitul acestei luni și va fi președintele partidului.