Vestea mult așteptată de români. Se pregătește majorarea salariului minim pe economie

Vestea mult așteptată de români. Se pregătește majorarea salariului minim pe economie Sursă: Arhivă EVZ

Guvernul urmează să stabilească o soluție pentru creșterea salariului minim pe economie, pentru anul 2022. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, marți, 31 august, organizarea unei ședințe între patronatele şi sindicatele şi reprezentanţii Guvernului pentru a dezbate propuneri cu privire la acest subiect.

Salariul minim pe economie trebuie să crească, spune Raluca Turcan. Ministrul Muncii a susținut, marți, o întâlnire în care s-au discutat aspecte în acest sens. Demnitarul a mai subliniat că majorarea acestuia trebuie susținută de economie pentru evitarea blocajelor ulterioare.

Anunț de ultimă oră despre majorarea salariului minim pe economie. Raluca Turcan promite că Guvernul vine cu soluția

O nouă ședință urmează să aibă loc săptămâna viitoare pentru dezbaterea propunerilor care ar putea să conducă la majorarea salariului minim pe economie, potrivit ministrului Muncii. „Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuţie cu sindicatele şi cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere. (...) Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Naţional Tripartit, astfel încât confederaţiile sindicale şi cele patronale să îşi prezinte şi faţă în faţă propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim. După ce vom avea aceste discuţii, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluţie pe care o vom supune dezbaterii publice.

Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susţinută de economie. Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forţei de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în acelaşi timp trebuie să fim atenţi ca orice majorare pe care o facem să fie susţinută de economie pentru a evita blocajele ulterioare”, a precizat Raluca Turcan, ministrul Muncii, pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Florin Cîțu nu vrea să se folosească de creșterea salariilor în scopuri politice

Premierul Florin Cîțu caută soluții, pe de altă parte, și pentru indexarea pensiilor și alocaților de stat. Premierul nu a putut spune cu cât vor crește veniturile pensionarilor în fiecare an, pensiile fiind programate să fie majorate începând cu 1 ianuarie 2022. „Alocaţiile vor creşte la începutul anului 2022. La fel şi punctul de pensie. Toate vor creşte la începutul anului 2022 şi vor creşte, de acum încolo, la începutul anului. Preferinţa mea este de a avea o formulă clară şi transparentă ca în fiecare an să crească cu un anumit procent, care să ţină cont de creşterea economică, de inflaţie şi aşa mai departe”, a spus Cîțu.

Premierul a mai afirmat că nu mai vrea ca aceste majorări, printre care și a salariului minim pe economie, să fie speculate politic de un partid sau altul, aflat vremelnic la putere. „Nu vreau să folosim aceste chestii, şi creşterea alocaţiilor, şi creşterea pensiilor şi salariul minim pe economie, în scop politic. Mie mi se pare că aici este un cinism de care PSD s-a folosit foarte mult în ultimii ani şi eu nu sunt de acord cu aşa ceva”, a afirmat premierul.