Alertă! Jumătate din țară, sub cod galben de vijelii. Avertismentul meteorologilor

Alertă! Jumătate din țară, sub cod galben de vijelii. Avertismentul meteorologilor Sursa foto: EVZ

Începând de astăzi intră în vigoare o alertă meteo ce a fost emisă de specialiștii de la ANM, care va afecta jumătate din România și Capitala.

Bucureștiul şi 22 de judeţe din centrul, sudul şi estul ţării vor intra miercuri sub Cod galben de vijelii şi averse, atenţionarea meteorologilor fiind valabilă până joi dimineaţa.

În multe zone ale României va fi o instabilitate atmosferică accentuată

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în perioada 18 august, ora 10:00 - 19 august, ora 10:00, în Muntenia, Dobrogea, local în Moldova, Oltenia, Transilvania şi la munte vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 - 40 litri/mp şi izolat 50 - 60 litri/mp. Judeţele aflate în totalitate sub Cod galben sunt: Harghita, Bacău, Vaslui, Sibiu, Braşov, Covasna, Vrancea, Galaţi, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Constanţa. Judeţul Neamţ este singurul afectat doar parţial de averse torenţiale, vijelii şi grindină.

Ne puteți urmări și pe Google News

Temperaturile vor scădea cu câteva grade începând de astăzi

Meteorologii avertizează că astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi în restul teritoriului. Temperaturile vor scădea cu câteva grade peste tot, inclusiv în zonele de sud și sud-est, vizate în ultimele zile de coduri de caniculă.

În sud și sud-est, cu toate acestea, la amiază temperaturile vor rămâne destul de ridicate. În Capitală miercuri se va ajunge la o maximă de 32 de grade Celsius, iar în Turnu Măgurele vor fi 34 de grade la amiază. Vor fi însă perioade de înnorări, iar temperatura resimțită va fi ceva mai scăzută.

Maximele vor fi de peste 30 de grade în sud, sud-est și est. În nordul țării maximele vor fi de 24...25 de grade Celsius. De miercuri seară și joi se vor înregistra ploi în numeroase zone ale României. Joi, temperaturile vor continua să scadă, maxima fiind de 27 de grade Celsius, în timp ce minima va fi de 15 grade.