Putin, îngrozit de dezastrele naturale „fără precedent” care lovesc Rusia. Taigaua arde în est, iar inundațiile fac prăpăd în sud

Putin, îngrozit de dezastrele naturale „fără precedent” care lovesc Rusia. Taigaua arde în est, iar inundațiile fac prăpăd în sud

Copleșit de cererile de ajutor care vin din partea oficialilor locali, președintele rus Vladimir Putin afirmă că amploarea dezastrelor naturale care au lovit Rusia în acest an este „absolut fără precedent”.

Liderul de la Kremlin a cerut autorităților să facă tot posibilul pentru a-i ajuta pe siberienii afectați de gigantice incendii din regiune, dar și pe rușii din sudul țării care se confruntă cu inundații teribile.

Putin s-a convins că schimbările climatice nu sunt numai în avantajul Rusiei

De ani buni, Putin încearcă să folosească în avantajul Rusiei schimbările climatice, acum, însă, pare să se fi convins că procesul nu este în avantajul țării sale. Într-o videoconferință cu liderii regiunilor afectate de calamități, Putin a declarat că a primit zilnic rapoarte cu privire la situația climatică din țară. "În sud, cantitatea lunară de precipitații cade acum în câteva ore, iar în Orientul Îndepărtat, dimpotrivă, incendiile forestiere se răspândesc rapid din cauza secetei", a spus Putin.

În cea mai mare și mai rece regiune din Rusia, Yakutia, incendiile forestiere din această vară au ars deja o zonă mai mare decât Portugalia. „Toate acestea arată încă o dată cât de important este pentru noi să lucrăm profund și sistematic la agenda climatică și de mediu”, a spus Putin.

Măsuri urgente pentru salvarea celor aflați în pericol

Liderul de la Kremlin a cerut autorităților să fie gata să-i evacueze pe cei care care locuiesc în zonele afectate de incendii - în special persoanele în vârstă - și să le ofere sprijin. "Țarul" a cerut oficialilor locali să calculeze pagubele produse de incendii și să facă planuri de reconstrucție a caselor. Putin a cerut să se facă tot ce se poate pentru a "salva pădurea bogată" și pentru a "minimiza daunele pentru animalele din taiga".

Liderii locali cer bani de la Moscova

Oficialii regiunilor afectate au cerut întăriri pentru echipele de salvare care acționează în zonele afectate, dar și ajutorul economic al Moscovei pentru a face față situației.

Aysen Nikolayev, care răspunde de Yakutia, a declarat că pompierii au salvat din flăcări 230 de case de flăcări. El a spus că sătenii evacuați au primit ajutor psihologic, iar copiii din regiunile afectate au fost trimiși în tabere de vacanță. Nikolayev a declarat că amploarea incendiilor este o premieră și a cerut ajutor Moscovei, afirmând că recoltele din regiune au fost grav afectatp. "Vom continua să salvăm mai multe case", a spus el, mulțumindu-i lui Putin pentru sprijin. În această săptămână, Rusia a format un centru național de coordonare pentru situațiile de urgență și a trimis întăriri pompierilor care luptă să stingă incendiile din Siberia.

Turiști evacuați din stațiunile de pe malul Mării Negre

Guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratyev, a declarat că 132 de persoane - în majoritate turiști - au fost evacuate noaptea trecută în stațiunea Anapa de la Marea Neagră.

"Nu am putut prevedea ce se va întâmpla noaptea", a spus el, adăugând că regiunea a avut "aceleași precipitații într-o zi ca în mod obișnuit într-un an".

Kondratyev a spus că, în ciuda condițiilor climatice dificile, sezonul de vacanță în zonele stațiunii este „continuu și sub control”.

Șeful regiunii Crimeea, Serghei Aksyonov, a declarat că două persoane au murit ca urmare a inundațiilor din peninsulă și că peste 3.000 de persoane au cerut ajutor autorităților.

În ultimele luni, Putin a recunoscut că schimbările climatice nu sunt numai un avantaj pentru Moscova. Liderul rus a participat anul acesta la un summit organizat de președintele SUA Joe Biden, declarând că Moscova este interesată de „intensificarea cooperării internaționale” privind schimbările climatice, scrie The Moscow Times.