Demența de tipul Alzheimer va fi diagnosticată mai ușor. Pacienții vor putea trăi mai mult
- Mihai Soica
- 16 august 2021, 00:25
Cercetătorii spun că inteligență artificială ar putea duce la diagnosticarea mai rapidă, ceea ce ar putea îmbunătăți rezultatele pacienților și i-ar putea ajuta pe medici să intervină din timp pentru ameliorarea cazurilor depistate.
Inteligența artificială, un domeniu foarte vast cu acțiune în multe domenii de activitate, poate fi folosită acum și în medicină pentru depistarea cazurilor de demență. Până în prezent, inteligența artificială a fost folosit pentru a detecta bolile oculare, pentru a pune diagnostice medicale și pentru a depista semnele timpurii ale cancerului esofagian.
Acum o echipă de cercetători medicali a ajuns la concluzia că inteligența artificială ar putea diagnostica demența cu ajutorul unei singure scanări a creierului, iar cercetătorii au început un studiu pentru a testa această abordare. Medicii care au făcut aceste studii susțin că au ajuns la concluzia că inteligența artificială va duce la diagnostice mai timpurii, ceea ce ar putea îmbunătăți rezultatele pentru pacienți, în timp ce ar putea ajuta, de asemenea, la clarificarea prognosticului acestora.
Dr. Timothy Rittman, cercetător principal și neurolog consultant la Universitatea din Cambridge, care conduce studiul, a declarat pentru BBC că sistemul de inteligență artificială este o "evoluție fantastică".
"Acest set de boli sunt cu adevărat devastatoare pentru oameni. Așa că, atunci când livrez aceste informații unui pacient, orice pot face pentru a fi mai încrezător în privința diagnosticului, pentru a le oferi mai multe informații despre evoluția probabilă a bolii, pentru a-i ajuta să-și planifice viața, este un lucru extraordinar de făcut", a spus profesorul Rittman.
Se preconizează că în primul an al studiului, sistemul de inteligență artificială, care utilizează algoritmi pentru a detecta modele în scanările cerebrale, va fi testat într-un cadru clinic "real" pe aproximativ 500 de pacienți la spitalul Addenbrooke's din Cambridge și la alte clinici de profil din Marea Britanie.
Tratamanete mai rapid aplicate
Un alt profesor de la Universitatea Cambridge care a lucrat la acest studiu crede că depistarea timpurie a semnelor de demență, va duce la o încetinire a bolii, care uneori poate progresa foarte repede.
„Dacă intervenim din timp, tratamentele pot acționa din timp și pot încetini progresia bolii și, în același timp, pot evita mai multe daune. Și este probabil ca simptomele să apară mult mai târziu în viață sau să nu apară niciodată", a declarat pentru BBC profesorul Zoe Kourtzi, de la Universitatea Cambridge și membru al centrului național pentru inteligență artificială și știința datelor Alan Turing Institute.
Dr. Laura Phipps, de la Alzheimer's Research UK, a declarat că profesorul Kourtzi a condus, de asemenea, un proiect de cercetare, finanțat de o organizația caritabilă, care a folosit date din tehnologia portabilă pentru a prezice boli precum Alzheimer cu 15-20 de ani mai devreme decât este posibil în prezent. Phipps a adăugat că aplicarea inteligenței artificiale la scanările cerebrale ar putea aduce beneficii.
„Pentru a diagnostica demența în prezent, medicii trebuie să se bazeze pe interpretarea scanărilor cerebrale și a testelor cognitive, adesea pe o perioadă de timp. Modelele de învățare automată, cum ar fi cele dezvoltate de profesorul Kourtzi, ar putea oferi medicilor o mai mare încredere în interpretarea scanărilor, ceea ce ar duce la un diagnostic mai precis pentru pacienți", a precizat doctor Phipps.
Sunt și medici care nu cred în acest studiu
Studiul celor de la Universitatea Cambridge este contestat de alți medici neurologi, care spun că testările efectuate nu pot pune concluzii notabile.
Profesorul Tara Spires-Jones, director adjunct al Centrului pentru descoperirea științelor cerebrale de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că entuziasmul ar putea fi prematur.
„Găsirea unor modalități de a diagnostica demențele foarte devreme în procesul bolii este un obiectiv foarte important care va ajuta atât cercetarea, cât și, în cele din urmă, tratamentul, dar se pare că acest lucru este încă în stadii destul de incipiente", a spus ea.
Profesorul Clive Ballard, expert în demență de la Universitatea din Exeter, a fost de acord studiile trebuie să continue pentru a spune că Inteligența Artificială poate impune un model de stabilire a demenței, fie ea de tipul Alzheimer's, fie de tipul Korsakov.
„S-a demonstrat că IA îmbunătățește potențialul de diagnosticare al scanărilor cerebrale în comparație cu citirea clinică a scanărilor, dar există atât de multă eterogenitate între indivizi încât este complet imposibil ca o singură scanare, un singur biomarker sau un singur test clinic să fie atât de sigur într-o singură evaluare. Această abordare este cu siguranță o direcție pozitivă care va duce la îmbunătățiri în diagnosticare, dar trebuie să fim foarte atenți să nu creăm așteptări false", ", a spus el.