Disperare în Piața Victoriei. Fermierii își strigă durerea. „Nu avem cu ce să ne mai hrănim”
- Sabina Popescu
- 12 august 2021, 18:49
Producătorii autohtoni de legume protestează, joi, în Piața Victoriei, cu roșii și vinete. Fermierii se află în pragul falimentului și acuză Guvernul că nu găsesc soluții pentru ei decât odată cu apropierea alegerilor electorale.
Agricultorii au ieșit în Piața Victoriei pentru a protesta în fața Guvernului. Aceștia acuză că politicienii nu le sar în ajutor decât în perioadele electorale, iar, în rest, sunt dați uitării. Din cauza absenței sprijinului guvernamental, producătorii autohtoni acuză că intră în faliment.
Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, spune că fermierilor nu le sunt ascultate părerile astfel încât, când ajunge „cuțitul la os”, aceștia ies în stradă să protesteze.
Fermierii au ieșit în stradă. „Nu avem cu ce să ne mai hrănim”
Agricultorii din Piața Victoriei spun că au ajuns la limita sărăciei și solicită „deblocarea și ieșirea din această situație critică și fără precedent în care se află țăranul și țăranca din România, ferma de familie și gospodăria țărănească”.
„Sunt slugi ai statelor europene, pleacă de acasă şi noi nu avem cu ce să ne mai hrănim. Dumneavoastră nu ştiţi de roşia românească, ştiţi de cea turcească, cu eticheta românească", a spus unul dintre fermierii aflați la protest.
Reprezentanți ai Uniunii Salvăm Țăranul Român au acuzat, la rândul lor, lipsa de programe guvernamentale care să vină în ajutorul agricultorilor.
Petre Daea: „Le ajunge cuțitul la os. Își strigă durerea”
Petre Daea, fost ministru al Agriculturii, a comentat situațiile cu care se confruntă fermierii români. Fostul reprezentant al agriculturii spune că "imaginile (de la protest - n.r.) sunt regretabile, dezonorate şi dureroase".
"Îi cunosc pe oamenii de la sate, pe fermieri români. Ei nu ies în stradă decât atunci când le ajunge cuţitul la os. Şi, prin spusele lor şi prin ceea ce vedem noi în fiecare zi, în pieţe şi pe câmp, când fermierii aceştia, cu sudoarea lor fac produsele pe care le mâncăm noi românii şi nu ne întâlnim cu ei din cauza că, pe lângă acest refuz de dialog, se refuză să se aducă în piaţa României produsele pe care le fac şi se dă curs liber canalelor de aprovizionare cu produse din afara ţării, stopând astfel câştigul fermierilor şi posibilitatea de a putea să meargă mai departe, punându-i într-o situaţie delicată.
Şi-au lăsat câmpul, legumele, animalele şi au venit la Bucureşti să îşi strige durerea, pentru că nimeni nu se duce în întâmpinarea acestor probleme pe care le au fermierii, din nefericire, şi nu le sunt ascultate părerile", a spus Petre Daea pentru Antena3.