Canicula cuprinde România. Bucureștiul se topește. Cum va fi vremea pe 9 august

Canicula cuprinde România. Bucureștiul se topește. Cum va fi vremea pe 9 august Sursa Foto: EVZ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 9 august. Meteorologii avertizează asupra temperaturilor caniculare care vor cuprinde România. Specialiștii au emis un cod portocaliu de disconfort termic ridicat, care va fi valabil până miercuri, 11 august.

Vremea, luni, 9 august, va fi călduroasă. În teritoriile de sud și sud-vest, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile vor atinge valori caniculare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în: Oltenia, Muntenia, Banat - local, Crișana - sud, Dobrogea - vest, Transilvania, Moldova - arii restrânse.

Cerul va fi variabil, anunță ANM. În a doua parte a zilei, se vor semnala înnorări accentuate, care se vor manifesta, însă, pe perioade scurte de timp. În Transilvania, nordul Munteniei, pe arii restrânse în Moldova, precum și în Carpații Orientali și Meridionali se vor semnala averse cu posibil caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale rafalelor de vânt. Se vor semnala și condiții de grindină și vijelii, însă doar izolat.

Temperaturile minime vor fi cuprinse între 11 grade Celsius în estul Transilvaniei și 23-24 de grade Celsius la mare. Valorile termice maxime vor avea valori între 30 și 38 de grade Celsius. Cele mai ridicate temperaturi se vor semnala în Oltenia și sud-vestul Munteniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se anunță caniculă în București

În București, vremea va deveni caniculară, potrivit prognozei meteo emise de ANM. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Disconfortul termic va fi, astfel, ridicat.

Cerul va fi variabil. Rafalele de vânt vor fi slabe și/sau moderate.

Temperaturile minime se vor situa între 19 și 21 de grade Celsius. Valorile termice maxime vor atinge 36-37 de grade Celsius.

Cum va fi vremea la munte

În zonele montane, cerul va fi variabil. După-amiază și spre seară, se vor semnala înnorări accentuate, însă pentru perioade scurte de timp. Local, se vor manifesta averse. Rafalele de vânt vor fi slabe și/sau moderate. Pe durata ploilor însă, se pot intensifica. Meteorologii avertizează și cu privire la raportarea descărcărilor electrice în Carpații Orientali și Meridionali.

Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul anterior, potrivit meteorologilor.

Disconfort termic ridicat la mare

Pe litoral, disconfortul termic va fi ridicat, anunță ANM.

Cerul va fi, în general, senin. Rafalele de vânt vor fi slabe și/sau moderate.

Temperaturile minime se vor situa între 21 și 24 de grade Celsius, în timp ce maximele se vor încadra între 28 și 31 de grade Celsius. Temperatura apei mării va prezenta valori între 22 și 26 de grade.