Un summit „cheie” între Uniunea Europeană, Moldova, Georgia şi Ucraina
- Andrei Ilinca
- 21 iulie 2021, 08:15
Liderii din Georgia, Moldova şi Ucraina, care au ambiţia să se alăture Uniunii Europene, s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a calificat acest summit drept "etapă cheie"
Liderii din Georgia, Moldova şi Ucraina, care au ambiţia să se alăture Uniunii Europene, s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a calificat acest summit drept "etapă cheie". Aceste trei foste republici sovietice, care doresc să iasă de pe orbita Moscovei, au creat în mai un format diplomatic, Trio Asociat, pentru a-şi coordona eforturile în aspiraţia lor de a adera la UE.
Până în prezent, Bruxellesul nu a promis niciodată acestor trei ţări o aderare, o perspectivă căreia i se opune violent Rusia care consideră această regiune ca pe domeniul său.
"Întâlnirea noastră aici cu voi este o etapă cheie", le-a declarat luni Charles Michel liderilor georgian, moldovean şi ucrainean, Salome Zurabichvili, Maia Sandu şi Volodimir Zelenski.
El a subliniat "legăturile speciale" care leagă UE de aceşti trei parteneri, referindu-se la munca în curs pentru o "cooperare mai strânsă", în special pe instituirea de reforme.
Potrivit dlui Michel, UE s-a angajat la un "program de investiţii fără precedent" de 2,3 miliarde de euro având potenţialul "de a mobiliza până la 17 miliarde de euro investiţii publice şi private pentru regiune". Cei patru lideri au vorbit într-o conferinţă în oraşul georgian Batumi, pe malul Mării Negre, apoi s-au întâlnit pentru negocieri într-o fostă fortăreaţă de pe coastă.
Ostilitatea Moscovei
În iunie 2014, Tbilisi, Chişinăul şi Kievul au semnat acorduri de asociere cu UE care cuprind dispoziţii în materia cooperării politice şi economice, în special un regim de liber-schimb şi o scutire de viză pentru sejururi scurte. Aceste acorduri nu angajează Bruxellesul să accepte aderarea acestor trei ţări, dar recunosc dreptul lor de a aplica la aderare. Şi acestea sunt obligate să facă reforme în vederea unei eventuale aderări.
În 2013, refuzul brusc al preşedintelui ucrainean de atunci, pro-rusul Viktor Ianukovici, de a semna acest acord de asociere după o vizită la Moscova a declanşat revolta de pe Maidan care a dus la venirea la putere a unui guvern pro-european. Această revoluţie a fost urmată de anexarea Crimeii de către Moscova şi începutul unui război între Kiev şi separatişti pro-ruşi în estul ţării. Într-un efort de a îndepărta Georgia şi Moldova de o apropiere cu UE şi NATO, Rusia îi susţine şi pe separatiştii din regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, ca şi din regiunea moldovenească Transnistria.
După summitul de luni, liderii moldovean, ucrainean şi georgian au semnat o declaraţie comună despre "viitorul lor european". "Aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv care uneşte cele trei ţări ale noastre", arată ea. "Nicio terţă parte nu ar putea influenţa această alegere suverană", a adăugat declaraţia, într-o aparentă referire la Moscova. "Vom sărbători împreună sosirea celor trei surori, Ucraina, Georgia şi Moldova în familia europeană", a subliniat dl Zelenski. Iar dl Michel a dat asigurări că UE va rămâne "un partener puternic şi fiabil" şi a subliniat "importanţa strategică" pe care o dă Bruxellesul acestui parteneriat.