Morgan Freeman se chinuie să salveze o specie pe cale de dispariție. Și-a transformat ferma într-un sanctuar

Morgan Freeman se chinuie să salveze o specie pe cale de dispariție. Și-a transformat ferma într-un sanctuar

În 2014, Morgan Freeman a anunțat că are o nouă pasiune. Acesta a fost atât de alarmat de declinul global al albinelor, încât și-a transformat ferma din Mississippi într-un sanctuar pentru ele. „A existat o scădere foarte mare a coloniilor de albine, în special în această țară”, a spus el.

De zeci de ani, Freeman este foarte activ în zona ecologică. Schimbările climatice și ameliorarea dezastrelor rămân prioritare, în timp ce albinele au ajuns să fie o pasiune.

Născut în Memphis, Tennessee, la 1 iunie 1937, Morgan Freeman era cel mai mic dintre frații săi. A petrecut o mare parte din tinerețe cu bunica sa în Mississippi, în timp ce părinții săi au încercat să-și găsească un loc de muncă în Chicago. Deși familia s-a întors pentru scurt timp în Tennessee, în cele din urmă s-au stabilit în Greenwood, Mississippi.

Când avea doar 12 ani, acesta și-a arătat calitățile de actor, câștigând o bursă pentru facultate, pe care a refuzat-o pentru a se înrola în Forțele Aeriene din Statele Unite. A părăsit armata în momentul în care și-a dat seama că nu îl mulțumește. Și-a dedicat viața actoriei, iar după ani de zile în care și-a căutat de lucru, s-a stabilit pe Broadway.

Activismul politic și ecologic al lui Freeman au crescut odată cu faima sa, în 2004 stabilind un fond de ajutor pentru victimele uraganului Ivan din Grenada. Dar cea mai mare dovadă o reprezintă transformarea fermei sale într-un sanctuar pentru albine.

Un colac de salvare

Pe 24 iulie 2014, Morgan Freeman a făcut anunțul transformării fermei sale într-o locație pentru albine, fiind motivat de dispariția din ce în ce mai mare a acestora de pe întreg globul pământesc. Freeman începuse singur acest proiect cu câteva săptămâni înainte să îl prezinte public. Importase 26 de stupi din Arkansas în Mississippi și își modificase ferma pentru a oferi condiții ideale albinelor.

A aflat că în prima etapă, albinele trebuie hrănite cu zahăr și apă, având în vedere că fuseseră scoase din mediul lor. Pe măsură ce s-au adaptat, Freeman le-a plantat magnolie și lavandă pentru ca acestea să prospere. Fiind convins că dispariția albinelor are legătură cu distrugerea habitatului natural care le ajuta să se dezvolte, Freeman a construit ferma pentru a fi cât mai durabilă.

Apicultorii și-au pierdut aproape jumătate din colonii între aprilie 2015 și aprilie 2016. Pe lângă pierderea habitatului și a hranei, una dintre principalele cauze a scăderii populației de albine sunt pesticidele dăunătoare. Aprobarea unui pesticid care ucide albinele, de către administrația Trump în 2018, i-a alarmat pe activiștii care lucrează la creșterea populației de albine.

"Există un efort pentru a aduce albinele înapoi pe planetă", a spus Freeman. „Nu ne dăm seama că acestea sunt fundamentul, cred, a creșterii planetei, a vegetației.”

Ne puteți urmări și pe Google News